naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Bruxelles
Sastanak Europske unije i Rusije

Povjerenici Europske komisije i ministri ruske vlade predvođeni premijerom Vladimirom Putinom održat će sastanak 24. veljače u Bruxellesu koji će prije svega biti posvećen trgovini i energiji, najavila je Europska komisija.  

Susret u takvom obliku organizira se svake dvije godine. 

Putin i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso razgovarat će u četiri oka, dok će petnaestak ruskih ministara paralelno razgovarati s povjerenicima zaduženim za njihove resore. 

Pitanje ulaska Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) i energija dominirat će sastankom. 

Rusija, jedina velika sila koja nije integrirana u WTO nada se zaključiti pregovore o ulasku u travnju. 

Prijem Rusije u WTO zakočile su Sjedinjene Države u kolovozu 2008., nakon ruske intervencije u Gruziji. Potom su pregovori zastali nakon što je Moskva najavila da ima namjeru predstaviti zajedničku kandidaturu s Bjelorusijom i Kazahstanom, od čega je u međuvremenu odustala.

Pregovori su se u posljednje vrijeme ubrzali, a Rusija je u listopadu prošle godine dobila zeleno svjetlo SAD-a. 

Što se tiče energetike o kojoj će također biti riječi, Europska unija želi diverzificirati svoje izvore energije budući da četvrtina plina koji se potroši u EU-u dolazi iz Rusije, a 80 posto tog plina prelazi preko Ukrajine zbog čijih su sporova s Rusijom u Europi već nastajali problemi.

Po glasnogovorniku Komisije Michaelu Karnitschingu, Barroso će sigurno s Putinom razgovarati i o stanju ljudskih prava u Rusiji.(Hina)

 

Više o tome:

Vijeće EU: JHA Council / Visit of Russian Prime Minister, Brussels, Thursday 24 February 2011