naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Martonyi: imamo izgleda završiti pregovore u lipnju

Postoje realni izgledi da s Hrvatskom završimo pristupne pregovore u lipnju, a odlučujući utjecaj na to imat će privremeno izvješće Europske komisije o ispunjavanju mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, izjavio je za Hinu mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi.  

'Mislim da je hrvatsko pristupanje EU-u na dohvatu, kao što je istaknuto i u zaključcima Europskog vijeća u prosincu. Sada puno ovisi o izvješću Europske komisije koje se očekuje 11. ožujka i to će imati odlučujući učinak na zatvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava. Ostalo je za zatvoriti još sedam poglavlja, neka teža i neka lakša. Sve u svemu, sada imamo izgleda da postignemo naš cilj i završimo pregovore do kraja lipnja', rekao je Martonyi u Strasbourgu, gdje je u sjedištu Europskog parlamenta sudjelovao u raspravi o napretku Hrvatske. 

Martonyi je objasnio izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana za posjeta Zagrebu da će Hrvatska u travnju dobiti datum za završetak pregovora. 

'Prije ili kasnije morat ćemo imati barem hipotetički datum, jer se o nekim proračunskim implikacijama pristupanja nove članice može odlučiti tek nakon što imamo barem hipotetički datum, a travnju ćemo imati prvi put mogućnost govoriti o datumu nakon što vidimo kakvo će biti izvješće Europske komisije u ožujku', rekao je. 

Mađarski ministar vanjskih poslova rekao je da ne očekuje nikakve nove prepreke za Hrvatsku, sada kada je ušla u završnu fazu pregovora. 

'Ne očekujem nikakvu novu prepreku. Mislim da većinu posla sada treba odraditi Hrvatska, kriteriji i mjerila moraju biti ispunjeni, a to je i poruka Europskog parlamenta. Mađarsko predsjedništvo definitivno želi završiti pregovore, a Hrvatska sa svoje strane mora učiniti velike napore da se taj cilj ispuni', zaključio je Martonyi. 

Hina