naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Vandoren o preduvjetima borbe protiv korupcije

Šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren izjavio je u petak 18. veljače kako EU od Hrvatske očekuje da primijeni konkretne mjere kako bi povećala transparentnost upravljanja državnih tijela, što je jedan od preduvjeta za borbu protiv korupcije, dodavši da je korupcija u Hrvatskoj prisutna u mnogim područjima.  

'Transparentnost i otvoreno upravljanje su jamstvo za društvo oslobođeno od korupcije. Korupcija je horizontalno prisutna u mnogim područjima u Hrvatskoj, a EU od Hrvatske očekuje konkretne mjere kako bi vratila povjerenje građana u institucije', kazao je Vandoren na otvaranju međunarodne konferencije 'Transparentnošću i otvorenim upravljanjem protiv korupcije'. 

Konferenciju je organizirao Vladin Ured za udruge u suradnji s Ministarstvom pravosuđa, udrugom Transparency International Hrvatska i njemačkom zakladom Konrad Adenauer, a cilj joj je javnosti predstaviti dosadašnja postignuća i poduzete mjere u području jačanja transparentnosti i otvorenosti u radu tijela javne vlasti u Hrvatskoj te predstaviti europska iskustva i praksu. 

Šef delegacije EU u Hrvatskoj Vandoren pohvalio je Hrvatsku za donošenje Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata, podsjetivši kako je Europska komisija 2001. donijela dokument o 'snažnijoj kulturi konzultacija i dijaloga' s civilnim društvom.  

Istaknuo je i da se 'rad na poglavlju 23 mora odlučno nastaviti'. 

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je sudionicima konferencije poručio kako u Hrvatskoj postoji istinska želja da se razračuna s korupcijom. 

'To za nas nije samo tehničko pitanje, za nas se tu ne radi samo o ispunjavanju mjerila za zatvaranje poglavlja 23 već postoji istinska želja za razračunavanjem s korupcijom', naglasio je ministar Bošnjaković. 

Kazao je kako je Hrvatska potpuno svjesna da korupcija nagriza temelje društva, te da treba vratiti povjerenje građana u institucije, ocjenivši da je tema konferencije 'Transparentnošću i otvorenim upravljanjem protiv korupcije', 'važna sastavnica funkcioniranja države'. Istaknuo je i da je zakon o sprečavanju sukoba interesa veliki iskorak u borbi protiv korupcije. 

Thorsten Geissler, direktor Zaklade Konrad Adenauer, kazao je da se 'korupciji treba agresivno suprotstaviti' te da korupcija 'posebice pogađa siromašne'. Oslanjajući se na izvješća Europske komisije, ocijenio je da je korupcija u Hrvatskoj i dalje prisutna u mnogim područjima. 

Hina