naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Poduzeća u 2010. vratila 530 milijuna eura državne pomoći

Poduzeća u Europskoj uniji vratila su prošle godine ukupno 530 milijuna eura nepropisno dodijeljene državne pomoći, čime je ukupna vrijednost vraćene pomoći u 10-godišnjem razdoblju narasla na 10,9 milijardi eura, objavila je u petak 18. veljače Europska komisija.  

U Bruxellesu procjenjuju da poduzeća moraju vratiti još oko 1,8 milijardi eura, odnosno oko 14 posto nezakonito odobrene pomoći u proteklih 10 godina. 

Prošle je godine ubrzan i tempo povrata, pa se sada 57 posto nezakonito odobrene pomoći vraća odnosno prijavljuje Europskom sudu u razdoblju kraćem od dvije godine, ističu u Bruxellesu. 

Usporedbe radi, u 2009. to je vrijedilo za 48,3 posto tako odobrene pomoći dok je u 2007. odgovarajući udio iznosio mršavih 26,9 posto. 

Prošle je godine uspješno zaključeno 10 slučajeva povrata pomoći u pet zemalja članica a 54 su još otvorena u ukupno 12 zemalja, pokazuju podaci Komisije. 

Bruxelles je prošle godine zatražio od Suda pravde da uvede novčane kazne Italiji i Španjolskoj zbog nepoštivanja odluka o povratu pomoći usprkos odgovarajućim sudskim presudama. 

Francuska je dobila službenu opomenu zato što nije zatražila povrat pomoći koju je odobrila u obliku izuzeća od obveze plaćanja korporativnih poreza, odnosno izuzeća od plaćanja poreznih obveza u slučaju preuzimanja posrnulih tvrtki. 

Bruxelles je pak sa svoje strane ubrzao proceduru i postrožio propise u slučajevima nepoštivanja sudskih odluka.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: State aid: recovery of illegal State aid gets faster as Commission tightens procedures