naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija: Bugarska i Rumunjska još moraju raditi na pravosuđu i korupciji

Europska komisija objavila je u petak 18. veljače privremeno izvješće o napretku Bugarske i Rumunjske u području pravosuđa u kojem se traže dodatni napori od obiju zemalja kako bi se uskladile sa standardima Europske unije.  

'Kako bi zadržala zamah u reformama, Bugarska treba nastaviti temeljite reforme pravosudnog sustava i policije', kaže se u izvješću. 

Rumunjskoj se preporučuje da se usredotoči na provedbu novog zakonskog okvira u području građanskog i kaznenog prava. 

Glasnogovornica Pia Ahrenkilde ponovila je službeno stajalište Europske komisije da pitanje ulaska dviju zemalja u schengenski prostor nije povezano s napretkom u području pravosuđa i borbe protiv korupcije. S takvim stajalištem se ne slaže dio članica EU-a zbog čega će te dvije zemlje još neko vrijeme čekati na ulazak u prostor bez unutarnjih kontrola granica.  

Na zadnjim sastancima različitih radnih skupina ocijenjeno je da Rumunjska tehnički ispunjava uvjete za ulazak u Schengenski prostor, dok Bugarska još nije učinila svoj dio posla.  

Međutim, budući da se radi o susjednim zemljama, sada ih je iz tehničkih razloga nemoguće primiti odvojeno jer bi to značilo da se na njihovoj međusobnoj granici moraju izgraditi granični prijelazi i ostala infrastruktura u skladu sa schenegenskim sporazumom. 

Bugarska i Rumunjska primljene su u EU 2007. godine iako nisu ispunjavale tražene standarde u području pravosuđa i borbe protiv korupcije. Stoga je uspostavljen Mehanizam za suradnju i verifikaciju, kroz koji Komisija svake godine ocjenjuje napredak Rumunjske u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije, dok se kod Bugarske dodatno još nadzire borba protiv organiziranog kriminala.  

To je prvi put u povijesti EU-a da se neke zemlje članice prate na taj način. Mehanizam djeluje na načelu 'mrkve i batine'. Bugarskoj je 2008. godine, Komisija zamrznula 825 milijuna eura iz europskih fondova zbog sumnji u pronevjeru. 

Komisija objavljuje izvješće o učinjenom u tim zemljama dvaput godišnje. U ovom, privremeno izvješću, ne iznose se političke ocjene o napretku, nego se samo navodi što je svaka od dviju zemalja učinila u ispunjavanju mjerila koje im je postavila Europska komisija.  

Komisija objavljuje izvješće o učinjenom u tim zemljama dvaput godišnje. Obje zemlje dobile su nekoliko preporuka i mjerila koje bi trebale ispuniti do sljedećeg godišnjeg izvješća. Nadzor tih dviju zemalja nije vremenski ograničen i one će biti praćene sve dok ne budu zadovoljile europske standarde.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Interim Report on Progress under the Co-operation and Verification Mechanism in Romania
  • Europska komisija: Interim Report on Progress under the Co-operation and Verification Mechanism in Bulgaria
  • EUobserver: Romania and Bulgaria win modest praise on anti-graft effort