naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri vanjskih poslova EU-a o južnom Sredozemlju i BiH

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije okupili su se u Bruxellesu u nedjelju 20. veljače navečer na neformalnom sastanku, a u ponedjeljak 21. veljače će nastaviti s radom u okviru redovitog mjesečnog sastanka na kojem će razgovarati o aktualnim promjenama i događajima u sjevernoafričkim zemljama te stanju na Bliskom istoku te o jačanju uloge EU-a u Bosni i Hercegovini.  

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurosnu politiku Catherine Ashton pozvala je ministre na izvanredni sastanak u nedjelju navečer kako bi razgovorali o stanju u Egiptu, uoči njezina posjeta Kairu kamo treba otputovati u utorak. 

Šefovi diplomacija razmijenit će mišljenja o događajima i promjenama koje su započele u Tunisu, zatim nastavljene u Egiptu, gdje su zbog masovnih prosvjeda morali odstupiti dugogodišnji čelnici režima u te dvije zemlje. Žarište prosvjeda sada se presililo u Libiju, Bahrain i Jemen. Ministri će također razgovorati i o stanju na Bliskom istoku. 

Za vrijeme radnog ručka u ponedjeljak ministri će razgovorati o Bosni i Hercegovini. Rasprava o toj zemlji bila je predviđena još u siječnju, ali je odgođena za ovaj mjesec. Nakon rasprave u ponedjeljak ministri neće donositi nikakve zaključke, jer je to ostavljeno za sljedeći redoviti sastanak u ožujku kada će se ponovno razgovorati o jačanju nazočnosti EU-a u Bosni i Hercegovini. 

Po diplomatskim izvorima, očekuje se da će njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izvijestiti svoje kolege o naporima kancelarke Angele Merkel, koja je u posljednje vrijeme imala niz sastanaka s čelnicima političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine. 

Kao jedna od podloga za raspravu poslužit će i tzv. 'non-paper' što su ga još u srpnju prošle godine pripremili visoka predstavnica Ashton i povjerenik za proširenje Štefan Fuele. U tom se dokumentu kaže da 'održiva budućnost BiH može postići samo kroz članstvo u Europskoj uniji', a da je pristupni proces najbolji generator potrebnih promjena.  

'Iako perspektiva članstva BiH u EU nije neposredna, to je jedan od rijetkih ciljeva oko kojeg se slažu sve strane u BiH. Ta perspektiva je često predaleka da bi prevladala etničke i političke podjele u BiH, međutim, glavni pomaci koje je BiH postigla u smjeru funkcionirajuće države tijekom proteklog desetljeća vezani su za euro-atlantske integracije', kaže se u tom dokumentu u koji je Hina imala uvid. 

U dokumentu se također navodi da glavna odgovornost za reforme leži na čelnicima Bosne i Hercegovine. 

EU želi ojačati svoju nazočnost u BiH i sada traži odgovarajuću osobu koja će ujedno biti šef izaslanstva EU-a u Sarajevu i posebni izaslanik EU-a za BiH.  

Po prijedlogu iz non-papera, posebni izaslanik EU-a imao bi ovlasti predložiti visokoj predstavnici Asthon restriktivne mjere protiv osoba koje bi ugrožavale temelje Daytonskog sporazuma ili države BiH. Te mjere mogle bi uključivati zabranu putovanja u EU tim osobama ili zamrzavanje njihove imovine u EU-u.(Hina)

 

Više o tome:

Mađarsko EU predsjedništvo: Foreign Affairs Council