naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Vjesnik: Izvješće EK-a o Hrvatskoj bit će pozitivno

Izvješće Europske komisije o Hrvatskoj, koje se očekuje sredinom ožujka, najvećim će dijelom biti pozitivno, objavio je zagrebački dnevni list 'Vjesnik' u izdanju od ponedjeljka 21. veljače.  

Pozivajući se na nekoliko diplomatskih izvora, list navodi da će Europska komisija u izvješću naglasiti napredak postignut u pregovorima, ali i ono što je još potrebno obaviti. 

'Izvješće Europske komisije o Hrvatskoj u završnoj je fazi izrade i, kako sada stvari stoje, najvećim će dijelom biti pozitivno', piše list. 

Pozitivno izvješće prvi je preduvjet za završetak pregovora s EU-om do kraja lipnja ove godine. 

'Posla još ima puno, no nakon pozitivnog izvješća, situacija će biti znatno jednostavnija', rekao je za 'Vjesnik' jedan neimenovani europski diplomat. 

'Ako Hrvatska u ova dva ključna mjeseca bude ozbiljna, neće postojati više ni jedna prepreka za završetak pregovora', istaknuo je. 

Izvješće je, po pisanju 'Vjesnika', u fazi prvog nacrta i u tijeku su konzultacije, a kad bude gotovo, 9. ožujka Komisija će prebaciti lopticu zemljama članicama. 

Europska komisija objavit će 11. ožujka 2011. izvješće o ispunjavanju mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava. 

Bude li sve u redu, pregovori bi trebali biti završeni na zadnjoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju 21. lipnja.(Hina)

 

Više o tome:

Presseurop: EU accession on track