naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Oporavak u eurozoni nastavlja se u velikom stilu

Gospodarske aktivnosti u eurozoni u veljači su ubrzale najsnažnijim tempom u više od četiri godine, na čelu s rekorderom Njemačkom, pokazao je u ponedjeljak 21. siječnja pomno praćeni indeks menadžera nabave koji izrađuje tvrtka Markit.  

Ukupni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, kojeg sastavlja Markit, tvrtka za prikupljanje i analizu gospodarskih podataka, porastao je u veljači na 58,4 boda, najvišu razinu od srpnja 2006., nakon 57,0 bodova koliko je iznosio u siječnju. Ekonomisti su očekivali njegov pad na 56,9 bodova. 

Podaci pokazuju rekordan tempo rasta u Njemačkoj, predvođen industrijskim sektorom, dok je Francuska zabilježila najsnažniji rast u šest mjeseci, na krilima pojačanih aktivnosti u uslužnom sektoru. 

PMI za industrijski sektor eurozone porastao je sa siječanjskih 57,3 boda na 59,0 bodova u veljači, što je najviša vrijednost od lipnja 2000. PMI za uslužni sektor dosegnuo je pak najvišu razinu od kolovoza 2007., od 57,2 boda. U siječnju iznosio je 55,9 bodova. 

Podaci navode na zaključak 'da su gospodarstva eurozone i Njemačke započela godinu u velikom stilu', zaključuje Ben May iz Capital Economcsa. 

Pritom rast indeksa uslužnog sektora 'potpiruje nadu u sve šire temelje oporavka u eurozoni, koji počiva na izvozu', napominje ekonomist ING Banka Martin van Vliet. 

U Markitu pak zaključuju da njihovi podaci ukazuju na ubrzanje rasta eurozone u prvome tromjesečju, nakon tek 0,3-postotnog rasta BDP-a u posljednja tri mjeseca 2010. Upozoravaju ipak da su prognoze koje se temelje na indeksu PMI često više od onih realnih.(Hina) 

 

Više o tome:

EUbusiness: Eurozone business activity highest since 2006: survey