naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU odobrio 170 milijuna eura za projekte transportne infrastrukture

Europska komisija u ponedjeljak 21. veljače je objavila popis projekata koje će financirati u sklopu 170 milijuna eura vrijednog programa gradnje jedinstvene europske prometne mreže, a među njima je i međunarodni projekt upravljanja transportom u lukama na sjevernom Jadranu.  

Potpore će pomoći zemljama članicama da upotpune transportne mreže, uklone uska grla u prometu i povećaju sigurnost. Posebna je pozornost posvećena održivijem transportu, povezivanju različitih transportnih modela, te ubrzanoj i pojednostavljenoj provedbi projekata i potpori javno-privatnim partnerstvima, priopćeno je iz Komisije. 

Tako je u sklopu višegodišnjeg radnog programa za 2010. odobreno ukupno 112,4 milijuna eura za financiranje razvoja takozvanih Morskih autocesta, te za upravljanje riječnim i zračnim prometom. 

Za razvoj Morskih autocesta izdvojeno je 84,9 milijuna eura sredstava, uključujući i 2,4 milijuna eura za međunarodni projekt 'inteligentnog upravljanja transportom' u mreži luka na sjevernom Jadranu NAPA, čijom je članicom, uz Kopar, Ravennu, Veneciju i Trst, u listopadu prošle godine postala i hrvatska luka Rijeka. 

Odobreno je i 2,8 milijuna eura za usluge praćenja i upravljanja prometom u sklopu međunarodnog projekta Morskih autocesta. 

Za pet projekata upravljanja riječnim prometom izdvojen je 7,1 milijun eura a za četiri projekta upravljanje zračnim prometom 20,5 milijuna eura. 

U sklopu godišnjeg radnog programa za 2010. planirano je ukupno 78,2 milijuna eura za projekte transportnog povezivanja, a prioriteti su razvoj integriranog sustava štedljivog po okoliš i studije za pripremu projekata koji bi trebali pridonijeti smanjivanju štetnog utjecaja transporta na okoliš. Odabrano je ukupno 13 projekata, uz predviđenih 32,1 milijuna eura sredstava iz Bruxellesa. 

Prioritet je i ubrzavanje realizacije odobrenih projekata, njih ukupno 18, koji pridonose uspostavi jedinstvene europske prometne mreže, za što su u Bruxellesu izdvojili 41,1 milijun eura. 

U sklopu godišnjih programa odobrena su dva milijuna eura za grčku izradu studije zapadne osovine Jonske autoceste, do Kakavije. 

Nešto više od dva milijuna eura dodijeljeno je Sloveniji za potrebe izrade studije za gradnju autoceste do graničnog prijelaza Gruškovje na hrvatsko-slovenskoj granici. 

Bruxelles je izdvojio 4,9 milijuna eura za tri projekta izrade studija potpore javno-privatnim partnerstvima.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: EU grants €170 million to vital infrastructure projects across Europe