naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri EU-a o južnom susjedstvu, kratka rasprava o BiH

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a završili su u ponedjeljak 21. veljače redoviti mjesečni sastanak na kojem je glavna tema bila stanje na južnom Sredozemlju, a kratko su razgovarali i o Bosni i Hercegovini.  

Ministri vanjskih poslova EU-a osudili su u zajedničkoj izjavi 'represiju prema prosvjednicima u Libiji' i izrazili žaljenje zbog smrti civila. 

'Vijeće poziva na hitni prestanak uporabe sile protiv prosvjednika te poziva sve strane na suzdržanost. Sloboda izražavanja i pravo na mirno okupljanje spadaju u ljudska prava i temeljene slobode svakog ljudskog bića i moraju se poštovati i štititi. Legitimne težnje i zahtjevi naroda moraju se rješavati kroz otvoreni, uključivi, smisleni nacionalni dijalog u Libiji, koji će donijeti konstruktivnu budućnost za zemlju i narod', kaže se u zaključcima koje su ministri prihvatili o trenutačnim događajima na južnom Sredozemlju. 

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je kako je vidio informacije da je libijski vođa Moamer Gadafi pobjegao iz zemlje i da je na putu prema Venezueli, a visoka povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton tvrdi kako o tome ne zna ništa. 

'Nemam informaciju na temelju koje bih mogao reći da je Gadafi u Venezueli, ali sam vidio informacije koje sugeriraju da je na putu prema tamo', rekao je Hague nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu. 

Catherine Ashton rekla je na konferenciji za novinare kako ništa ne zna o navodnome Gadafijevu odlasku u Venezuelu. 

Glede Egipta, u zakljčcima se izražava spremnost EU-a da podupre 'mirni i uredni prijelaz prema civilnoj i demokratskoj vladi, utemeljenoj na vladavini prava i uz puno poštovanje ljudskih prava i temeljnih sloboda'. 

Također se od prijelaznih vlasti očekuje da pripreme put prema demokratskim izborima u Egiptu. 

'Vijeće ohrabruje prijelazno vodstvo u Egiptu da odredi jasan kalendar i postupke za ustavnu reformu koja će otvoriti put slobodnim i poštenim parlamentarnim i predsjedničkim izborima. Vijeće podupire namjeru prijelaznih vlasti da ukine izvanredno stanje... te očekuje brzo puštanje na slobodu svih političkih zatvorenika', kaže se u zaključcima. 

Ministri također podupiru odluku vlasti u Bahreinu da otvore nacionalni dijalog, a od jemenskih vlasti traži da krenu istim putem. 

'Europa i sredozemna regija dijele zajedničku povijest i kulturno naslijeđe. Vijeće izražava potporu narodima južnog Sredozemlja i njihovim legitimnim nadama i težnjama prema demokratskim promjenama, socijalnoj pravdi i gospodarskom razvoju', ističe se u zaključcima. 

O Bosni i Hercegovini ministri su razgovarali kratko tijekom radnog ručka. Bilo je predviđeno da rasprava traje dulje, ali je ministarski sastanak protekao u znaku događaja u Libiji i na južnom Sredozemlju. Nakon današnje rasprave nisu doneseni nikakvi zaključci o BiH jer je to odgođeno za sljedeći redoviti sastanak u ožujku, kada će se ponovno razgovarati o jačanju nazočnosti EU-a u toj zemlji. 

Visoka predstavnica Ashton pozvala je političke čelnike u Bosni i Hercegovini da uspješno dovrše razgovore o sastavljanju vlade te da pronađu put prema dogovoru o budućnosti te zemlje. 

'Razgovarali smo o Bosni i Hercegovini i o tome kako možemo pojačati pomoć i potporu za integraciju te zemlje i njezin napredak prema Europskoj uniji. Važno je da razgovori o sastavljanju vlade u BiH dovedu do rezultata i da čelnici opravdaju ono što se od njih očekuje', rekla je Ashton. 

'Velika je potreba za dijalogom među trima narodima i njihovim predstavnicima i - ako Europska unija može u tome biti od koristi - mi ćemo pomoći', rekao je njemački državni tajnik za europske poslove Werner Hoyer. 

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt poručio je kako od EU-a ne treba očekivati rješenje problema Bosne i Hercegovine. 'Svi se varaju ako očekuju da EU riješi probleme te zemlje', rekao je Bildt.(Hina) 

 

Više o tome:

Vijeće EU: 3069th FOREIGN AFFAIRS Council meeting (provisional version) - Brussels, 21 February 2011