naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bugarska: pao broj slučajeva primanja mita

Broj slučajeva u kojima obični građani daju mito kako bi riješili svoje probleme s bugarskom administracijom znatno je pao prošle godine u odnosu na 2009., pokazala je studija objavljena u ponedjeljak 21. siječnja, iako je brojka još uvijek visoka s 85.000 slučajeva na mjesec.  

U usporedbi s tom brojkom, godine 2009. zabilježeno je 171.000 slučajeva, kazao je Centar za proučavanje demokracije, think-tank sa sjedištem u Sofiji. 

'To pokazuje postupni rast netolerancije ljudi prema korupciji', zaključuje studija. 

Ona međutim ukazuje da je razina korupcije među Bugarima i dalje vrlo visoka: po podacima iz posljednja tri mjeseca 2010. godine, svaki deseti Bugar pribjegao je mitu kako bi riješio administrativni problem. Bugarska ima 7,6 milijuna stanovnika. 

Ekonomska kriza međutim pomogla je rastu korupcije među poslovnim svijetom. 

'Kriza je učinila poslovni sektor ovisnijim o državnoj administraciji i osjetljivijim na pritisak korupcije prošle godine', kaže think-tank. 

Kroz tri posljednja mjeseca 2010. jedna od šest kompanija koja je imala posla s administracijom dala je mito u razmjenu za uslugu ili kako bi izbjegla sankcije. 

Ipak, razina korupcije u poslovnom sektoru prošle je godine bila znatno niža od razina prije bugarskog pristupanju EU-u 2007. iako, naglašava se, postoji 'zabrinjavajući obrnuti trend' nakon godina smanjivanja korupcije. 

Ključni izazov za ovu godinu ostaje 'praktična nekažnjivost korupcije na visokoj razini' u vladi i administraciji, zaključuje Centar. 

Hina