naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nova tužba EU-u protiv Googlea

Francuski proizvođač specijaliziranih interetskih tražilica 1plusV podnio je u utorak 22. veljače Europskoj uniji novu tužbu protiv američkog diva Googlea zbog navodnog narušavanja ravnopravne tržišne utakmice.  

Tvrtka 1plusV osmislila je takozvane vertikalne tražilice specijalizirane za područja kao što su pravo, glazba i kultura. U tužbi navode da Google kompanijama koje koriste vertikalne tražilice onemogućava korištenje njegove usluge internetskog oglašavanja AdSense. 

Zbog takve strategije pružatelji alternativnih tehnologija pretraživanja ne uspijevaju razviti poslovanje i konkurirati Googleu, tvrde u 1plusV-u. 

Ta je tvrtka krovna kompanija pravne tražilice eJustice.fr koja se prošle godine žalila Europskoj uniji na Google. 

Njezin je prigovor, zajedno s drugima, potaknuo u studenom EU na pokretanje temeljite istrage o poslovnoj praksi Googlea. 

U američkoj pak tvrtki ističu da nastoje 'uvijek ispravno postupati prema korisnicima i oglašivačima'. Priznaju ipak da 'uvijek ima prostora za poboljšanja'.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Google facing second EU anti-trust case