naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
EBOR: Strategija za Hrvatsku

Europska banka za obnovu i razvoj (EBOR) objavila je dokument pod nazivom Strategija za Hrvatsku u kojemu je, među ostalim, pohvalila političku i ekonomsku stabilizaciju koju provodi Vlada premijera Ive Sanadera.

EBOR važnim smatra i postignuće Vladine politike u procesu približavanja EU i dobivanja statusa zemlje kandidatkinje, te ističe nastavak potpore Hrvatskoj na putu prema članstvu u EU.

Strategija ističe nužnost strukturnih promjena u sljedeće dvije godine. Među prioritetima ističu se restrukturiranje i privatizacija preostalih državnih poduzeća i manjih poduzeća u turističkom sektoru, te ubrzanje reformi javne uprave i pravosuđa.

Kako bi reforme bile uspješne, hrvatske bi vlasti trebale promicati sudjelovanje privatnog sektora u izgradnji infrastrukture zemlje i to na državnoj i regionalnim razinama, dok bi paralelno trebalo osnaživati neovisnost i djelotvornost novoosnovanih regulatornih agencija.

Potrebno je također poboljšati privrednu klimu kroz pojednostavljivanje postupaka izdavanja dozvola te drugih pravnih postupaka kako bi zemlja privukla greenfield investicije te izravna strana ulaganja.

Strategija nadalje naglašava kako bi trebalo ubrzati proces privatizacije uslužnih djelatnosti u sektoru turizma kao i manjih poduzeća, koji predstavlja osnovnu gospodarsku djelatnost zemlje.

Nadalje, zemlja mora započeti preobrazbu osjetljivih djelatnosti poput poljoprivrede i brodogradnje, te povećati transparentnost i djelotvornost pravosuđa i javne uprave, pri čemu valja inzistirati na borbi protiv korupcije kako bi se dostigli standardi poslovanja koji se primjenjuju u Europskoj uniji.

Konačno, EBOR u dokumentu predlaže nastavak rada na razvoju regionalne suradnje kroz povećanje prekograničnih trgovinskih razmjena, investicija i izravnih stranih ulaganja, promicanje vanjskog prometa kao i regionalnih inicijativa u obliku političkog dijaloga među susjednim zemljama.

Više o tome: