naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
ECB traži ambicioznije reforme gospodarske politike EU-a

Europska središnja banka kritizirala je u utorak 22. veljače prijedlog reformi gospodarske politike u Europskoj uniji, ustvrdivši da nisu dovoljno ambiciozne.  

'Treba predvidjeti ambiciozniju strukturu upravljanja za eurozonu, kako bi se osiguralo glatko funkcioniranje gospodarske i monetarne unije', priopćeno je iz ECB-a u osvrtu za prijedlog reformi koji je sastavila Europska komisija. 

Bruxelles je izložio projekt koji bi trebao spriječiti ponavljanje dužničkih kriza kakve su zadesile Grčku i Irsku. Očekuje se da će europski čelnici na summitu zakazanom u drugoj polovini ožujka odobriti bar neke od predloženih mjera. 

ECB i druge institucije strahuju pak da će reforme biti razvodnjene iz političkih motiva. Stoga su u Frankfurtu zatražili ambicioznije prijedloge, uključujući i izmjene temeljnih dokumenata poput povelja EU-a. 

Banka je tako izložila plan u 10 točaka, zahtijevajući 'veći stupanj automatizma' u mehanizmu nadzora proračuna članica eurozone, kako bi zemlje kojima su nužne reforme teže izbjegavale sankcije. 

'Ako zemlje-članice ne provedu u djelo preporuke i ne prilagode politiku, to bi trebalo rezultirati posljedicama predviđenima preventivnim i korektivnim procedurama', ističu u ECB-u. 

Dodaju također da bi strogi rokovi radi izbjegavanja dugotrajnih procedura i brisanje klauzula koje jamče izbjegavanje kazni smanjili manevarski prostor vladama s lošim rezultatima u sređivanju financija. 

Pritom bi novi makrogospodarski nadzorni okvir trebao biti jasno fokusiran na članice eurozone koje bilježe velike manjkove u tekućim bilancama plaćanja, te čija je konkurentnost znatno oslabljena i bilježe visoke razine javnog i privatnog duga, ističe se u bančinom priopćenju.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: ECB gives EU leaders plan to strengthen euro debt rules