naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija svote transfera nogometaša naziva 'nevjerojatnim'

Povjerenica Europske komisije u čijem se resoru, između ostaloga, nalazi i sport Andrula Vasiliu nazvala je 'nevjerojatnim' neke nedavne multimilijunske transfere profesionalnih nogometaša te najavila da će Europska komisija razmotriti mogućnost pokretanja akcija na tom području, uključujući i uvođenje maksimalnih iznosa koji se isplaćuju za prijelaze iz kluba u klub. 

'Šokirana sam nedavnim transferom Fernanda Torresa', kazala je Vasiliu na europskom sportskom forumu koji se u ponedjeljak 21. i utorak 22. veljače održao u Budimpešti. 

U siječnju, engleski Chelsea platio je gotovo 60 milijuna eura španjolskom igraču Torresu za prijelaz iz Liverpoola. Transfer predstavlja novi britanski rekord, odnosno najvišu svotu koju je neki britanski klub ikad platio za usluge nekog igrača. To je 'nevjerojatna' svota, kaže Vasiliu. 

Međutim, Torresov transfer nije ni blizu europskom rekordu. Španjolski Real Madrid platio je oko 95 milijuna eura 2009. godine za prijelaz portugalske zvijezde Christiana Ronalda iz Manchester Uniteda. 

Takvim isplatama često je pogođena financijska stabilnost klubova. 'To u konačnici može mali dug pretvoriti u veliki, pa u još veći i konačno u potpuni kaos', kaže Vasiliu. 

UEFA je 2010. pokrenula novu financijsku akciju po kojoj će od 2012. europski klubovi morati slijediti strogu financijsku disciplinu. 

Vasiliu podupire tu inicijativu i najavila je da Komisija traži načine kako bi to integrirala u EU. Jedna od opcija na stolu je i uvesti maksimalne svote transfera, a Komisija trenutno razmatra moguće pravne temelje. 

Komisija razmišlja i o mogućnosti uvođenja gornjeg limita za plaće, ali njezine mogućnosti djelovanja na tom području iznimno su ograničene. 

'Teško je naći pravni temelj, ali možda postoji način', rekao je visoki dužnosnik EK-a na budimpeštanskom sportskom forumu. 

Sljedeće godine provest će se studija o svotama transfera kako bi se ocijenila 'raširenost problema i njihov utjecaj' nakon koje bi EK trebala odlučiti kakve akcije poduzeti, kazala je povjerenica Vasiliu. 

'Komisija smatra da je došlo vrijeme za ukupnu procjenu pravila o transferima u profesionalnom sportu u Europi', kaže se u dokumentu o sportu koji je EK usvojila u siječnju.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Commission mulls cap on football transfer fees