naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Svaka šesta osoba u EU-u živi u prenapučenom stanu

Svaka šesta osoba u Europskoj uniji živjela je 2009. godine u premalom stambenom prostoru, dok je u nekim novim članicama u takvim prostorima živjelo više od polovice stanovništva, objavio je u srijedu europski statistički ured Eurostat.  

Neodgovarajućim, premalim stambenim prostorom smatra se stan ili kuća koji nemaju barem jednu sobu za supružnike, po jednu sobu za osobe starije od 18 godina ili jednu sobu za dvoje djece istog spola u dobi od 12 do 17 godina.  

Velike su razlike po zemljama članicama u pogledu prenapučenosti stanova, primjerice na Cipru samo 1 posto stanovništva živi u premalim stambenim prostorima, dva posto u Nizozemskoj, tri posto u Španjolskoj, po četiri posto u Irskoj, Belgiji i Malti.  

S druge strane, više od polovice stanovništva u Latviji (58 posto), Rumunjskoj i Mađarskoj (55 posto) živi u skučenim stambenim prostorima, a slijede Poljska (49) te Litva i Bugarska s po 47 posto. 

U Rumunjskoj 43 posto stanovništva nema zahod unutar stambenog prostora, u Bugarskoj 26 posto, a u Litvi i Latviji po 17 posto stanovništva, dok je u 15 zemalja članica taj postotak ispod dva posto.  

Bez kade ili tuša živi 41 posto Rumunja, 18 posto Latvijaca, 16 posto Litavaca i Bugara, a u 17 država članica takvih je ispod jedan posto. 

Na razini cijele Europske unije, 42 posto ljudi živi u stanovima, 34 posto u samostojećim kućama a 23 posto u kućama u nizu. 

U stanovima živi 66 posto stanovništva u Latviji, po 65 posto u Estoniji i Španjolskoj, 58 posto u Litvi. U obiteljskim, samostojećim kućama najviše žive Slovenci (69 posto), zatim Mađari i Rumunji (61 posto), Danci (58 posto) i Šveđani (51 posto). U kućama u nizu najviše žive Britanci i Nizozemci, po 61 posto, te Irci (58 posto). 

 

Više o tome:

Europska komisija: Housing conditions in the EU27 in 2009 One person in six lives in an overcrowded dwelling