naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bugarska najavila financijski pakt za jačanje stabilnosti

Bugarsko ministarstvo financija u utorak 22. veljače je predstavilo plan novog pakta za jačanje financijske stabilnosti nizom fiskalnih mjera.  

'Pakt o financijskoj stabilnosti čine tri ključne sastavnice - ograničenje javne potrošnje na 37 posto BDP-a, proračunski manjak ispod tri posto BDP-a, te uvođenje regulacije koja će zahtijevati dvotrećinsku parlamentarnu većinu za sve izmjene korporativnih i poreza na dohodak', kazao je ministar financija Simeon Djankov. 

Javna potrošnja trenutno iznosi oko 35,5 do 36 posto BDP-a. Bugarska je 2010. zaključila s deficitom od 3,6 posto BDP-a, a u ovoj godini planira ga srezati na 2,5 posto. 

Nakon 5-postotnog pada BDP-a u 2009., ta je najsiromašnija europska zemlja u 2010. ponovno ostvarila pozitivnu stopu rasta, u visini 0,3 posto. U ovoj godini vlada očekuje rast u visini 3,6 posto. 

S važećom ujednačenom stopom korporativnog i poreza na dohodak od 10 posto, Bugarska je zemlja s najnižim poreznim opterećenjima u Europskoj uniji, kazao je Djankov, obećavši nastavak takve vladine politike. 

Zbog ozbiljnosti i dugoročnih posljedica predloženih promjena, one bi trebale biti usvojene kao ustavni amandmani. Provedba plana trebala bi početi krajem iduće godine ili početkom 2013. 

'Pakt će pokazati spremnost bugarske vlade na dugoročno očuvanje fiskalne stabilnosti i pomoći Bugarskoj da uđe u tečajni mehanizam ERM 2', dodao je. 

On je ulazak u mehanizam procjene stabilnosti valuta prije priključenja eurozoni i sam pristup zoni primjene jedinstvene europske valute proglasio glavnim prioritetima prilikom preuzimanja dužnosti u srpnju 2010.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Bulgaria to enshrine 'debt alert mechanism' in constitution