naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU osuđuje nasilje i priprema sankcije protiv Libije

Europska komisija osudila je u srijedu 23. veljače prijetnje libijskog vođe Moamera Gadafija protiv vlastitog naroda neprihvatljivim, a zemlje članice EU-a pripremaju sankcije protiv libijskog režima.  

Na događaje u Libiji reagirao je i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, koji se nalazi u posjetu Češkoj. 

'Posebno osjećam gađenje prema nasilju protiv naroda koji traži slobodu i pravdu. Vidio sam grozne zločine koji su neprihvatljivi i koji ne smiju ostati bez posljedica. Osuđujem nasilje, agresiju i zastrašivanje demonstranata u Libiji i pozivam na hitnu obustavu uporabe sile. Svi građani trebaju imati pravo na slobodne i mirne demonstracije', rekao je Van Rompuy. 

Predstavnici zemalja članica sastali su se u srijedu popodne u Bruxellesu kako bi raspravljali o uvođenju sankcija protiv Gadafijeva režima. U Europskoj komisiji kažu da su države članice zamrznule trgovinu oružjem s Libijom. 

O mogućnosti sankcija razgovaralo se i u ponedjeljak na sastanku ministara vanjskih poslova, ali Italija i Malta, koji se boje izbjegličkog vala iz Libije, nisu bile za to. Nakon najnovijeg vala nasilja, sada raste pritisak za uvođenje sankcija, a francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zatražio je prekid gospodarskih, trgovačkih i financijskih odnosa s Libijom. Slično traže i Njemačka, Finska i Luksemburg. 

Jedna od mjera protiv Gadafija mogla bi biti i zabrana libijskog izvoza plina u Europsku uniju, što predstavlja 55 posto libijskog BDP-a.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: EU wary of imposing sanctions on Libyan dictator