naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Martonyi: Mađarska će učiniti sve da završi pregovore s RH

Mađarska će učiniti sve da Hrvatska do kraja njezina predsjedanja EU-om završi pregovore o pristupanju EU-u, kazao je u četvrtak 24. veljače za mađarski javni radio mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi.  

'Mađarska nastavlja koristiti sva sredstva s kojima raspolaže kako bi se pristupanje Hrvatske bloku završilo do kraja njezina šestomjesečnog predsjedništva', rekao je Martonyi u intervjuu za M1-Kossuth Radio. 

Martonyi je upozorio da bi zastoj u integracijskom procesu Zagreba poslao 'jako lošu poruku' drugim kandidatima za članstvo u EU-u. Istodobno, to pitanje je 'jako složeno' i različiti interesi kontinuirano se mijenjaju, rekao je.  

Ministar je istaknuo i koristi za Mađarsku postignute u prva dva mjeseca predsjedanja EU-om. 

Na energetskom summitu 4. veljače čelnici država i vlada EU-a dogovorili su da će osnovati jedinstveno i integrirano energetsko tržište do 2014., što će Mađarskoj osigurati 'odgovarajuću sigurnost opskrbe', kazao je. 

Na području kohezijske politike, Vijeće za opće poslove u ponedjeljak je usvojilo zaključak da će kohezijska politika ostati snažna i vrijediti za svaku regiju, kao i da će biti povezana sa strategijom za konkurentnost EU2020, dodao je. 

Što se tiče poljoprivrede, mađarski je cilj da poljoprivredna politika ostane održiva sa 'snažnim i obnovljenim' financiranjem, kazao je. Istaknuo je također da se nije promijenio mađarski interes za Istočno partnerstvo. 

Hina