naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU: Zapadni Balkan nejednoliko napreduje

Hrvatska, Srbija i Crna Gora mogu ove godine ostvariti dobar napredak prema europskim integracijama, ali druge zemlje zapadnoga Balkana moraju prvo riješiti vlastite političke probleme, rekao je u četvrtak 24. veljače visoki europski dužnosnik.  

'Ova godina ima potencijal da bude veoma uspješna i važna za nekoliko zemalja te regije', rekao je u intervjuu za Reuters po dolasku u Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak, izaslanik EU-a za zapadni Balkan. 

'Hrvatska je veoma blizu završetku pristupnih pregovora, a Srbija i Crna Gora imaju ostvarive, realne izglede da dobiju status kandidata', rekao je. 

Druge se zemlje bore s unutrašnjim političkim promjenama i nisu spremne za tješnje veze s Unijom, dodao je. 

Lajčak je nekadašnji slovački ministar vanjskih poslova koji je 2006. nadgledao crnogorski put u nezavisnost, a od 2007. do 2009. bio je međunarodni mirovni izaslanik u Bosni i Hercegovini, a u prosincu je u EU-ovoj službi za vanjske poslove EEAS-u imenovan direktorom za Europu i središnju Aziju. 

Sve zemlje zapadnoga Balkana žele u EU, ali u različitim su fazama toga procesa. Hrvatska do kraja lipnja očekuje završetak pregovora i ulazak krajem 2012. ili u 2013., piše Reuters. Makedonija je kandidatkinja, Crna Gora dobila je uvjetni status kandidata, a Srbija je aplicirala za članstvo.  

Albaniji je status kandidata odbijen u prosincu prošle godine zbog nedjelotvornosti njezinih demokratskih institucija, a Bosna i Hercegovina i Kosovo još nisu ni aplicirale. 

Hina