naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU: najbogatiji uži London, najsiromašniji Severozapaden

Najbogatija regija u Europskoj uniji je područje užeg Londona, dok je najsiromašnija bugarska regija Severozapaden, priopćila je Europska komisija.  

Europska komisija objavila je u četvrtak podatke o BDP-u po stanovniku iskazane paritetom kupovne moći za 271 regiju u 27 zemalja EU-a. Podatke je izradio europski statistički ured Eurostat, a odnose se na godinu 2008. 

Područje užeg Londona ima 343 posto prosjeka EU-a, a Severozapaden 28 posto. Vodeće regije su, nakon Londona, Luksemburg s 279 posto europskog prosjeka, Bruxelles (216 posto), Groningen u Nizozemskoj (198 posto), Hamburg (188 posto) i Prag (172 posto). Prag je šesti po redu te jedini grad srednje Europe među 20 najbogatijih. 

Popisom najbogatijih područja Europe dominiraju regije u Njemačkoj, Nizozemskoj, Austriji i Britaniji. 

Među 40 regija koje prelaze 125 posto europskog prosjeka deset ih je u Njemačkoj, pet u Nizozemskoj, po četiri u Austriji i Velikoj Britaniji, po tri u Španjolskoj i Italiji, po dvije u Belgiji i Finskoj, te po jedna u Češkoj, Danskoj, Irskoj, Francuskoj, Slovačkoj i Švedskoj, kao i država Luksemburg koja je zbog svoje veličine uzeta kao jedna regija. 

Dvadeset najsiromašnijih regija EU-a nalazi u Bugarskoj, Rumunjskoj, Poljskoj i Mađarskoj, bivšim komunističkim zemljama središnje i istočne Europe koje su se Uniji pridružile 2004. odnosno 2007. 

Među 64 regije koje se nalaze ispod 75 posto prosjeka EU-a petnaest ih je u Poljskoj, po sedam u Češkoj i Rumunjskoj, po šest u Bugarskoj i Mađarskoj, po četiri u Italiji i Portugalu, po tri u Grčkoj, Francuskoj (sve su prekomorski departmani) i Slovačkoj, dvije u Velikoj Britaniji, jedna u Španjolskoj, kao i po jedna u Estoniji, Latviji i Litvi. 

Bogatstvo neke regije bit će važan čimbenik kod odlučivanja o dodjeli sredstava iz novoga proračuna EU-a.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: GDP per inhabitant ranged from 28% of the EU27 average in Severozapaden in Bulgaria to 343% in Inner London