naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Komisija odobrila plan za restrukturiranje Brodosplita i BSO-a

Europska komisija je u petak 25. veljače odobrila plan za restrukturiranje splitskog brodogradilišta Brodosplit i njegove podružnice Brodogradilišta specijalnih objekata (BSO), potvrdila je glasnogovornica povjerenika za tržišno natjecanje Joaquina Almunie.  

'Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za tržišno natjecanje obavijestio je ministra (Đuru) Popijača da je plan za restruktiriranje Brodosplita i BSO-a u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, ako ga se bude u potpunosti pridržavalo', rekla je za Hinu Amelia Torres, glasnovornica povjerenika Almunie. 

Restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta ključan je uvjet za zatvaranje pregovora u poglavlju Tržišno natjecanje.  

Hrvatska se u dogovoru s Europskom komisijom odlučila restrukturirati brodogradilišta koja opstaju zahvaljujući državnim potporama kroz njihovu privatizaciju. Komisija je zabranila brodogradilištima da primaju nove narudžbe za gradnju brodova dok ne podnesu održavi plan restrukturiranja, stoga je današnja odluka od velike važnosti za splitsko brodogradilište. 

Europska komisija za sada ne želi govoriti u kojoj je fazi ocjenjivanje planove za restrukturiranje ostalih hrvatskih brodogradilišta. 

Hina