naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Budući irski čelnici žele nove pregovore s EU-om oko duga

Novi irski čelnici imaju mjesec dana da uvjere svoje europske partnere da im ublaže uvjete kontroverznog programa pomoći ili bi, kako smatraju, Irska mogla pokleknuti pod teretom svojih dugova. 

Stranka desnog centra Fine Gael Ende Kennyja pobijedila je ovaj vikend na parlamentarnim izborima koje je obilježio bijes zbog gospodarskog kraha zemlje i neugodnog lijeka koji su propisali europski partneri. 

Buduća vlada Fine Gaela, vjerojatno u koaliciji s Laburističkom strankom, nema vremena za slavlje. Već idućeg tjedna na kušnji će se naći njihovo obećanje da će ponovno pregovarati o uvjetima 85 milijarda eura vrijednog programa pomoći EU-a i MMF-a. Kenny, naime, u petak 4. ožujka putuje u Helsinki na summit čelnika Europske pučke stranke (EPP). 

Ima samo četiri tjedna da uvjeri Njemačku da ublaži teške uvjete programa pomoći EU-a vrijednog više od 40 milijarda eura prije nego bude dogovoren sveobuhvatni paket mjera za rješenje europske dužničke krize na summitu EU-a 24. i 25. ožujka. 

Novo irsko vodstvo smatra da će Irska zbog uvjeta tog programa bankrotirati, s čime se slažu i mnogi investitori koji i dalje izbjegavaju kupnju irskih obveznica. 

Kenny očekuje da Njemačka pristane na smanjenje prosječne kamate na europske zajmove od 5,8 posto, no premda bi se to i moglo biračima predstaviti kao pobjeda, neće značiti mnogo u odnosu na golemi dug od gotovo 155 milijarda eura. 

U zamjenu za blaže uvjete, Europa će htjeti nešto od Dublina pa se, primjerice, očekuje teška bitka oko niske stope irskog korporativnog poreza koji smeta drugim državama članicama koje imaju više poreze. 

'Bespomoćni smo jer smo u poziciji da tražimo, a po logici Bruxellesa oni koji traže moraju nešto i dati', rekao je Hugo Brady, znanstvenik Centra za europsku reformu. Europi nije u interesu da Irska propadne. 

Irski bankrot destabilizirao bi cijelu eurozonu i poslao signal ostalim perifernim zemljama da su stroge mjere štednje koje je proveo Dublin besmislene te bacio sjenu na poruku na kojoj inzistiraju fiskalno konzervativni Nijemci. 

Imajući u vidu tu noćnu moru, Kenny se nada da će Europa pristati na još neke ustupke. 

Važnije od smanjenja kamate bilo bi zeleno svjetlo za restrukturiranje dijela nadređenog duga irskih banaka, onog koji se mora prvi vratiti i koji nije obuhvaćen vladinim jamstvima, a iznosi 15,4 milijarda eura. 

Irski birači pozdravili bi gubitke vlasnika takvih obveznica jer smatraju da ih se kažnjava kako bi se zaštitilo financijske elite, no ECB najvjerojatnije neće popustiti strahujući od širenja zaraze.

Unatoč žestokoj retorici u stilu 'spalite vlasnike obveznica' koja se čula tijekom kampanje, Dublin neće učiniti ništa bez pristanka Europe s obzirom na to da ECB održava irski financijski sustav na životu sa 126 milijarda eura hitne pomoći. 

Budući da je njemačka kancelarka Angela Merkel pod velikim pritiskom da ne popusti zahtjevima da Europa kupuje državne dugove, Kenny se nada da će dobiti ustupke negdje drugdje. Točnije, traži dodatnu pomoć za irske banke, čije je nesmotreno ponašanje i izazvalo krizu. 

Novi krug testova izdržljivosti irskih banaka bit će dovršen do kraja ožujka, a s obzirom na povećanje broja neplaćenih dospjelih hipoteka, očekuje se da će one tražiti novu pomoć države. 

Irska je u spašavanje svojih banaka uložila već 46 milijarda eura i želi izbjeći trošak korištenja fonda za nepredviđene situacije vrijednog 25 milijarda eura u sklopu međunarodnog programa pomoći. 

Umjesto toga, Fine Gael bi želio ili da Europa kupi izravne udjele u irskim bankama ili da se na europskoj razini uvede shema osiguranja za slučaj budućih bankarskih gubitaka te dugoročno financiranje za njihovu imovinu. Tjedni koji dolaze pokazat će hoće li u tome uspjeti.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: New Irish government to seek better bailout terms