naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU: Gadafi više ne nadzire većinu izvora nafte i plina

Povjerenik Europske komisije za energiju Guenther Oettinger izjavio je u ponedjeljak 28. veljače u Bruxellesu da većina naftnih i plinskih polja u Libiji nije više pod nadzorom libijskog vođe Moamera Gadafija.  

'Imamo razloga vjerovati da većina velikih nalazišta nafte i plina nije više u Gadafijevim rukama, nego pod nadzorom plemena i privremenih snaga koje su preuzele nadzor', rekao je Oettinger na konferenciji za novinare u Bruxellesu. 

Oettinger je istaknuo da je to razlog zašto EU nije uvela zabranu uvoza nafte i plina iz Libije, jer bi time bili pogođeni 'krivi ljudi'. 

Uvoz plina u Europsku uniju iz Libije predstavlja tri posto ukupnih europskog uvoza, a kod nafte 10 posto.  

Libija je jedan od četiri najveća proizvođača nafte u Africi. Većinu nafte izvozi u Europsku uniju. 

Oettinger je istaknuo da kriza u Libiji nije razlog za rast cijene nafte i da uzroke toga rasta treba tražiti u nestabilnosti svih sjevernoafričkih zemalja i na Bliskom istoku. 

Europska unija prihvatila je u ponedjeljak sankcije protiv libijskog vođe Muamera Gadafija i njegova režima, koji uključuju embargo na oružje i zamrzavanje imovine. EU je zabranila opskrbu Libije oružjem, steljivom i odgovarajućim materijalom te opremom koja se može koristiti za unutarnju represiju.  

Sankcije također uključuju zabranu izdavanja viza za Gadafija i njegove najbliže suradnike, zamrzavanje imovine libijskog vođe i imovine još 20 njegovih najbližih suradnika, od kojih je petoro iz njegove obitelji. 

Hina