naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU želi energiju po pristupačnim cijenama

Europska unija mora svojim građanima i industriji osigurati opskrbu energijom koja ne zagađuje okoliš i pristupačne je cijene, što je ključni kriterij za buduća ulaganja, poručili su u ponedjeljak 28. veljače europski ministri energetike okupljeni na sastanku u Bruxellesu.  

Nuklearna energija potvrđena je na sastanku kao jedan od mogućih izvora energije zajedno s obnovljivim izvorima i plinom u perspektivi Europske unije s manjom emisijom CO2. 

Europska unija postavila je na području energetike tri cilja do 2020., a to su smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20 posto, povećanje udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji na 20 posto i ušteda energije od 20 posto. 

Prva dva cilja gotovo su ispunjena, no treći je još daleko od cilja. Po Komisiji, EU bi mogao ostvariti tek polovicu planiranog. 'Komisija je previše pesimistična', smatra Francuska. 

Europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger upozorio je države članice da će, ne bude li 2013. znatnijih pomaka, uvesti obvezujuće ciljeve u tom pogledu. 

Ministri su prvi put razgovarali i o razdoblju nakon 2020. Europska komisija trebala bi u tjednima koji dolaze, potkraj ožujka ili početkom travnja, predstaviti novi prijedlog o porezu na ugljik. 

Svaka država članica moći se sama izabrati koje će izvore energije koristiti, a zadržat će se samo najrentabilniji, što je pravi izazov za obnovljive izvore energije koji će morati dokazati da su konkurentni. 

'Cilj je da se izbjegnu preskupi izvori energije', rekao je jedan europski dužnosnik. 

Dodirnuto je i pitanje financijske potpore obnovljivim izvorima energije, koje još nije riješeno. 

Bit će potrebna znatna ulaganja u infrastrukturu, što će većim dijelom osigurati tržište, no dio će morati pokriti EU. Oettinger je kazao da bi europski proračun mogao osigurati između 800 milijuna i milijarde eura na godinu do 2020.(Hina) 

 

Više o tome:

Mađarsko EU predsjedništvo: Energy investments also need EU support