naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Bruxelles
Summit EU-a o Libiji i sjevernoj Africi

Izvanredni summit o Libiji održat će se u petak 11. ožujka kada će čelnici raspravljati o revoluciji u toj zemlji i humanitarnoj krizi zbog velikog broja izbjeglica. Europska komisija će u utorak objaviti niz prijedloga za ekonomsku pomoć EU-a arapskim zemljama, humanitarnoj potpori i jačanju trgovačkih mjera.

Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy summit je sazvao na zahtjev francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji je podržalo nekoliko zemalja južne Europe zabrinutih zbog nasilja u sjevernoj Africi te Velika Britanija.  

O tim će prijedlozima uoči summita, u četvrtak navečer, raspravljati i ministri vanjskih poslova u sklopu priprema za summit. 

Na summitu će biti riječi i o mogućnosti da se Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), koja je stvorena kako bi pomogla zemljama srednje i istočne Europe, proširi mandat i na arapske zemlje.(Hina)

 

Više o tome:

Vijeće EU: Developments in Libya: an overview of the EU's response