naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Izvješće Komisije ostavlja mogućnost završetka pregovora u lipnju

Europska komisija trebala bi na sastanku u srijedu prihvatiti Izvješće o napretku Hrvatske u ispunjavanju mjerila za zatvaranje u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava u kojem se očekuje ocjena o 'znatnom napretku', što ostavlja otvorena vrata za dovršetak pristupnih pregovora u lipnju, doznaje se iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.  

Komisija izlazi s privremenim izvješćem o Pravosuđu i temeljnim pravima tjedan dana ranije nego što je prvotno bilo predviđeno. 

'Očekuje se ocjena o znatnom napretku u poglavlju 23., što ostavlja otvorenim vrata za zatvaranje pristupnih pregovora u lipnju', rekao je europski diplomatski izvor. 

U odnosu na ocjene iz Godišnjeg izvješća o napretku, u području Pravosuđa i temeljnih prava u kojem se u zadnje dvije godine spominjao 'određeni napredak', ocjena o znatnom napretku za dva stupnja je viša. 

U izvješću se ne spominje ciljni datum zatvaranja toga poglavlja u lipnju, ali ocjena o 'znatnom napretku čini da je lipanjski cilj realan', ocjenjuje izvor. 

Također se očekuje da će se u izvješću utvrditi da Hrvatska treba uložiti dodatne napore u prvom redu u smislu dokaza da se provode do sada prihvaćene reforme. 

Izvješće se upućuje zemljama članicama koje donose konačnu ocjenu o zatvaranju pregovaračkih poglavlja. 

Hrvatskoj je do završetka pristupnih pregovora ostalo još sedam poglavlja, ako se računa i poglavlje Ostala pitanja o kojem se ne vode pregovori. 

Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju 19. travnja Hrvatska bi trebala zatvoriti tri poglavlja. 

Poglavlja Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje najteža su u pregovaračkom procesu. Poglavlje Pravosuđe i temeljna prava sasvim sigurno neće biti zatvoreno prije lipnja, dok za Tržišno natjecanje postoji mogućnost da se zatvori i prije toga roka. 

Hina