naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Mađarsko izaslanstvo za brzi završetak pregovora

Susretom s predsjednicom Nacionalnog odbora Vesnom Pusić, izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku mađarskog parlamenta završilo je posjet Hrvatskoj tijekom kojeg je u razgovorima s hrvatskim dužnosnicima naglasilo da je završetak hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om do kraja lipnja jedan od prioriteta mađarskog predsjedništva EU-om.  

Mađarsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Mihalyjem Ballom u utorak je u Zagrebu održalo niz sastanaka s visokim hrvatskim dužnosnicima, među kojima i s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem. 

Na sastanku s Pusić, kojemu su nazočili i članovi Nacionalnog odbora Neven Mimica i Miljenko Dorić, ocijenjeno je da su odnosi između dviju zemalja iznimno bliski i sadržajni. 

Predstavljajući rad Nacionalnog odbora, osnovanog kao sustav parlamentarnog nadzora pristupnih pregovora, Pusić je naglasila važnost konsenzusa svih parlamentarnih stranaka o pristupanju EU-u, priopćeno je iz Sabora. 

Taj konsenzus, naglasila je, omogućio je provođenje brojnih reformi potrebnih za prilagodbu društva europskim standardima. U najzahtjevnijem poglavlju Pravosuđe i temeljna prava Hrvatska je ostvarila ogroman napredak te postavila snažne temelje za izgradnju neovisnog i funkcionalnog pravosuđa, zaključila je Pusić. 

Balla je naglasio da i ovaj posjet mađarskog izaslanstva ima za cilj poduprijeti završnu fazu hrvatskih pristupnih pregovora. Zatvaranje pregovora s Hrvatskom jedan je od prioriteta mađarskog predsjedanja EU-om, dodao je Balla. 

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i član Nacionalnog odbora Mimica predstavio je ulogu Sabora u pregovaračkom procesu dok je član Odbora Miljenko Dorić otvorio pitanje unaprijeđenija suradnje na regionalnom i lokalnom nivou. 

Ranije u utorak mađarsko izaslanstvo je razgovaralo s Odborom za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora pod predsjedanjem Frane Matušića. 

U središtu razgovora članova dvaju odbora bio je završetak hrvatskih pristupnih pregovora do lipnja, što je, kako Budimpešta opetovano ističe, prioritet mađarskog predsjedanja Europskom unijom, priopćeno je iz Sabora. 

Izaslanstvo je primio i predsjednik Hrvatskog sabora Bebić, koji je tom prigodom zahvalio Mađarskoj na kontinuiranoj i snažnoj podršci procesu pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji. 

Hina