naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Drobnjak: moguće zaključenje pregovora u lipnju

Glavni hrvatski pregovarač s Europskom unijom Vladimir Drobnjak u srijedu, 2. ožujka 2011., je privremeno izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske u ispunjavanju mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava ocijenio 'dobrim i korisnim', istaknuvši da zbog 'vrlo visoke ocjene koju smo dobili' ostavlja mogućnost zaključivanja pristupnih pregovora u lipnju.

'Upravo objavljeno izvješće Europske komisije možemo ocijeniti kao dobro i korisno. Dobro je jer govori da je učinjen značajan napredak....a tako visoka ocjena znači da su napori vlade prepoznati i pohvaljeni', kazao je Vladimir Drobnjak.

Po njegovim riječima, izvješće je i 'korisno' jer se u njemu točno navodi što još Hrvatska mora učiniti u poglavlju 23. 'Radi se o potvrđivanju na djelu zakonodavnog i institucionalnog okvira', objasnio je Drobnjak.

Glavni hrvatski pregovarač uvjeren je da visoka ocjena koju je Hrvatska dobila ostavlja mogućnost da se pregovori zaključe u lipnju.

'Sljedeći jasne smjernice, u suradnji s Komisijom, taj je cilj ostvariv', rekao je Drobjak u izjavi novinarima. Također je izrazio očekivanje da će sljedeće izvješće biti 'konačno'.

Od hrvatskog diplomatskog izvora doznaje se također da je Hrvatska zadovoljna što je izvješće Komisije došlo ranije od očekivanog jer se time dobilo 'dodatno vrijeme' na ispunjavanju preostalih uvjeta. 'Imamo točnu listu svega onoga što moramo učiniti. Što je lista zadaća preciznija, lakše ju je ispuniti', kazao je diplomatski izvor, spomenuvši, primjerice, pitanje imenovanja sudaca i tužitelja.

'Imamo jasno trasiran put što moramo učiniti', ponovio je isti izvor. Izrazio je uvjerenost da je uz maksimalan napor lipanj dostižan, pojasnivši da 'temeljni cilj ovog izvješća i nije bio datum'. 'Na izvješće možemo gledati kao na mjerenje prolaznog vremena do cilja. Izmjereno nam je dobro vrijeme', siguran je diplomat.

Što se tiče pitanja procesuiranja ratnih zločina, koja se spominju u izvješću, izvor je kazao da se od Hrvatske traži da pojača specijalizirane odjele za ratne zločine na četiri županijska suda. Na pitanje mogu li se očekivati nove optužnice protiv hrvatskih branitelja, diplomatski izvor tvrdi da EK 'ne specificira nacionalnost' mogućih počinitelja zločina. Dodao je da se, kao i u pitanju borbe protiv korupcije, 'ne barata brojkama' i 'ne traži se povećanje broja slučajeva', već da 'svi segmenti u svim fazama postupanja rade na najbolji mogući način'.

ICTY, dodao je izvor, spominje se u jednoj 'rutinskoj rečenici' da RH nastavlja istragu vezanu uz topničke dnevnike. EK se, naime, ne bavi suradnjom Hrvatske sa sudom u Haagu, a izvješće glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza očekuje se u svibnju.

U Bruxellesu je povjerenik za proširenje Štefan Fuele u intervjuu za Hinu rekao da je završetak pregovora u lipnju 'vrlo ambiciozan cilj' te da će za njegovo ispunjavanje Hrvatska trebati 'udvostručiti napore' kako bi ispunila zahtjeve u određenom broju mjerila u poglavlju 23.

Hina