naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Reding: 'impresivan napredak', treba popuniti praznine

Hrvatska je postigla 'impresivan napredak' u poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava, izjavila je u četvrtak u Zagrebu europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding, dodavši da hrvatskoj strani preostaje još nekoliko elemenata koje treba ispuniti kako bi pokazala da se zakoni primjenjuju u praksi.  

Reding, koja u Zagrebu sudjeluje na dvodnevnom skupu Središnjeg odbora kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), osvrnula se na privremeno izvješće o napretku Hrvatske u pregovaračkom poglavlju 23 koje je u srijedu prihvatila Europska komisija. 

'Privremeno izvješće Komisije predstavlja ohrabrenje. Jasno daje do znanja da je postignut impresivan napredak u poglavlju 23', rekla je Reding novinarima, čestitavši premijerki Jadranki Kosor i vladi na obavljenom poslu. 

'Sada je na vama da učinite posljednje korake', kazala je europska povjerenica. 

Reding je priznala da Hrvatskoj preostaje dodatni posao kako bi u potpunosti ispunila mjerila za zatvaranje spomenutog poglavlja, posebice istaknuvši da Bruxelles očekuje da zakoni zažive u praksi. 

'Postoje male prazine koje se moraju popuniti ... a ja sam uvjerena da će brzo doći do ubrzanja ritma kojim će se zakoni provesti i u praksi', izjavila je Reding. 

Prema njezinim riječima, Europska komisija je s brojnim stručnjacima sastavila listu u deset točaka prema kojoj se Hrvatska mora ravnati. Izrazila je uvjerenje da će hrvatska vlada sastaviti precizan popis zadaća koje će dati svojim ministrima kako bi se te 'male praznine popunile'. 

Premijerka Kosor poručila je da je cilj 'nadomak ruke'. 'Vrata su otvorena, treba im prići i kroz njih proći', rekla je Kosor. Najavila je da se od ponedjeljka kreće s planom rješavanja preostalih zadaća i dodala da će Hrvatska 'zakone koje je donijela pretvoriti u život'. 

'Svi su ciljevi ostvarivi ... ali nitko ne smije posustati', poručila je Kosor, dodavši da posustajanja nema niti nakon zaključivanja pregovora. 

Ove godine bilježimo 20. godišnjicu neovisnosti i neka to bude godina u kojoj ćemo ostvariti veliki cilj - završetak pristupnih pregovora, kazala je šefica hrvatske vlade. 

Uvjerena je da su hrvatski građani prepoznali prednosti članstva u Uniji i da će potpora ulasku u EU biti velika. 

'Uvjerena sam da će nakon završetka pregovora potpora građana biti enormno veća nego danas', izjavila je Kosor, podsjetivši da Hrvatska već dugo pregovora i da je to težak i zahtjevan posao. 

Članstvo u EU vidi kao priliku za hrvatsko gospodarstvo i posebice mlade ljude, napomenuvši da je EK u prve dvije godine članstva za Hrvatsku predvidjela 3,5 milijardi eura.

Po pitanju prednosti ulaska Hrvatske u članstvo EU-a, predsjednik zastupničkog kluba EPP-a Joseph Daul je kazao da 'sloboda, poštivanje ljudskih prava i solidarnost nisu samo riječi'. 

'Hrvatska će profitirati od te solidarnosti', kazao je Daul i, kao i u pozdravnom govoru na otvorenju skupa, istaknuo da je EPP danas ovdje kako bi 'hrvatskom narodu poručio koliko želi da Hrvatska uđe u EU i dobije zeleno svjetlo za zaključivanje pregovora do kraja mađarskog predsjedanja'. 

Središnji odbor kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu sastaje se u četvrtak i petak u Zagrebu, a glavna tema konferencije bit će završetak pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om. 

Konzervativni EPP u Europskom parlamentu broji 265 zastupnika. Središnji odbor ima 70-tak članova, a čine ga oni zastupnici koji u tijelima Europskog parlamenta ili u klubu zastupnika EPP-a obnašaju neku funkciju. 

Hina