naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Žene u EU-u zarađuju manje od muškaraca

Žene u Europskoj uniji tijekom svoga radnoga vijeka zarađuju prosječno 17,5 posto manje od muškaraca, priopćeno je iz Europske komisije uoči 5. ožujka, Dana jednakih plaća kojim se u EU-u prvi puta obilježava pravo na ravnopravnu zaradu.  

Datum 5. ožujka odabran je ove godine kako bi zorno oslikao koliko dana više moraju žene raditi na istom poslu kako bi zaradile ono što su muškarci zaradili u protekloj 2010. godini. 

Europska komisija predana je smanjivanju rodnog jaza u plaćama i u rujnu prošle godine objavila je strategiju ostvarenja rodne jednakosti. 

Ove godine Dan jednakih plaća pada uoči međunarodnog Dana žena, podsjećaju iz Bruxellesa. 

Potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravosuđe Viviane Reding tim povodom podsjeća da 97 milijuna žena u Europi radi od početka godine no plaću za rad primit će zapravo tek za tjedan nakon 5. ožujka. 

'Dan jednakih plaća podsjeća nas na to koliko je još ostalo posla na premošćivanju jaza među spolovima. Zajedno sa zemljama članicama i socijalnim partnerima nastojat ćemo smanjiti jaz u plaćama u EU-u tako da jednog dana obilježavanje ovakvoga dana postane nepotrebno', kaže Reding. 

Jednake plaće za isti rad jedno je od temeljnih načela u EU-u još od Rimskog sporazuma iz 1957. Unatoč tomu, raskorak u plaćama sporo se smanjuje i prema posljednjim podacima iz 2008. najmanji je u Italiji (pet posto) a najveći u Estoniji (30 posto). 

Europska komisija podsjeća da raskorak u plaćama između žena i muškaraca ima odraza i na njihove mirovine. Kao rezultat toga 22 posto žena suočeno je sa siromaštvom u starijoj dobi nasuprot 16 posto muškaraca.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: First European Equal Pay Day highlights EU earnings gap