naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Skup EPP-a: Jandroković podržao približavanje regije EU-u

Hrvatska se zalaže za približavanje cijele jugoistočne Europe EU-u i u tome aktivno sudjeluje, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u petak 4. ožujka, drugog dana sastanka Središnjeg odbora Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) koji se održava u Zagrebu.  

'Sa svim zemljama u regiji Hrvatska unapređuje odnose', rekao je Jandroković na predavanju posvećenom regionalnoj suradnji. 'Sa Srbijom dijalog je aktivan na najvišim razinama, gospodarski odnosi su u uzletu i više neće biti unazađenja nego samo jačanja odnosa. Hrvatski ulazak u EU blagotvorno će utjecati na ono što se događa u Srbiji', rekao je hrvatski ministar. 

Jandroković je dodao da bi 'bilo loše da Srbija skrene s europskog puta, a neka druga vlast ima druge prioritete'. 

Središnji odbor Kluba zastupnika EPP-a organizirao je u četvrtak i petak u Zagrebu konferenciju pod nazivom 'Hrvatska: novi model proširenja' kako bi i na taj način izrazio potporu Hrvatskoj koja je pred samim završetkom pregovora o pristupanju EU-u. 

Prvi dan konferencije bio je posvećen izazovima i očekivanjima od ulaska Hrvatske u EU, te gospodarskim učincima pristupanja Uniji, dok su u petak glavne teme europska perspektiva jugoistočne Europe, regionalna suradnja i uloga EU-a u regiji. 

Jandroković je u svom govoru također naglasio da Hrvatska pozdravlja napredak Crne Gore koja je dobila status kandidata. 'S Crnom Gorom riješili smo većinu pitanja, postigli smo dogovor da pitanje kopnene i morske granice na Prevlaci nije više političko nego pravno pitanje koje će se rješavati na sudu u Den Haagu', rekao je Jandroković. 

U vezi s BiH Jandroković naglašava kako Hrvatska ne spominje treći entitet nego želi jednakopravnost hrvatskog naroda koji je najmanji u BiH. 'Očekujemo skoro formiranje vlasti u BiH u kojoj će biti vjerodostojan predstavnik hrvatskog naroda', rekao je Jandroković uz obrazloženje da su dva HDZ-a u BiH dobila golemu većinu glasova Hrvata u BiH. 

Hrvatska je na regionalnoj razini prihvatila koncept ne uplitanja bilateralnih pitanja koja se ne tiču acquisa u proces ulaska u EU. 'Naučili smo dosta iz onoga što se nama dogodilo (sa Slovenijom)', rekao je i ponovio da Hrvatska neće zbog takvih razloga usporavati ulazak zemalja regije u Europsku uniju. 

Šef Delegacije EU-a u Srbiji Vincert Degert rekao je da Hrvatska nije samo predvodnica među zemljama regije već da ona određuje i mjerila koja će te zemlje u budućnosti morati zadovoljiti. 

Zastupnik EPP-a i bivši slovenski ministar vanjskih poslova Lojze Peterle rekao je da zemlje ne bi trebale računati na to da će im EU činiti ikakve ustupke. 'Uvijek postoje dvije strane, EU i oni koji moraju ispuniti sve zahtjeve', rekao je Peterle i naglasio da je važno da Hrvatska dobije članstvo u EU-u. 

Konzervativni EPP najveća je politička skupina u Europskom parlamentu s ukupno 265 zastupnika. Središnji odbor ima 70-tak članova, a čine ga oni zastupnici koji u tijelima Europskog parlamenta ili u klubu zastupnika EPP-a obnašaju neku funkciju.

Hina