naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU zabrinut zbog uhićenja turskih novinara

Europska komisija zabrinuta je zbog nedavnih uhićenja novinara u Turskoj, rekao je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele nakon što je deset novinara i pisaca u četvrtak 3. ožujka uhićeno u sklopu istrage o zavjeri protiv vlade.  

Do najnovijih uhićenja došlo je dva tjedna nakon što je još troje novinara pritvoreno u očekivanju sudskog procesa, pod optužbom za veze s ultranacionalističkom skupinom poznatom kao Ergenekon, koja se sumnjiči da je željela svrgnuti vladu. 

'Europska komisija sa zabrinutošću prati policijske akcije protiv novinara', rekao je Fuele u priopćenju objavljenom kasno u četvrtak. 

U svojem izvješću o napretku o Turskoj, Europska komisija je naglasila kako postoji veliki broj sudskih predmeta koji se vode protiv novinara. Mnogi izvjestitelji nalaze se pod istragom zbog pisanja o navodnim zavjerama protiv vlade. 

Obuhvaćene su stotine ljudi, od vojnih časnika do pripadnika akademske zajednice i političara, što govori o dubokom nepovjerenju između svjetovnog etablišmenta i turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK) premijera Tayyipa Erdogana, za koju kritičari smatraju da naginje islamistima. 

Međutim, Erdogan je novinarima u četvrtak navečer rekao da vlada nema ništa s tim uhićenjima. 

Fuele naglašava da su sloboda izražavanja i medija ključni principi koji bi trebali vladati u svim modernim demokracijama. 

'Kandidatska zemlja kao što je Turska trebala bi provesti takve ključne demokratske principe i omogućiti raznoliku, pluralističku raspravu u javnosti', dodao je. 

Turska hitno treba promijeniti pravni okvir kako bi znatnije u praksi poboljšala stanje slobode medija, smatra Fuele. 

Turska novinarsko društvo također je objavilo priopćenje u kojem kaže da je uhićenje novinara prijetnja slobodi medija te stvara klimu straha. 

Protiv jednog od uhićenih, Ahmeta Sika, već se vodi istraga oko knjige o skupini Ergenekon kojoj je bio suautor. Nedim Sener, još jedan od uhićenih, dobio je prošle godine nagradu Međunarodnog instituta za medije za knjigu o umiješanosti snaga sigurnosti u ubojstvo tursko-armenskog novinara Hranta Dinka 2007.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Füle slams Turkey on media freedom