naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Verhofstadt iznio alternativni pakt za konkurentnost

Guy Verhofstadt, čelnik liberalne grupe u Europskom parlamentu, predstavio je alternativni prijedlog pakta za konkurentnost u EU, koji kormilo stavlja u ruke Bruxellesa, pišu europski mediji.  

Na posljednjem summitu njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predstavili su prijedlog pakta za konkurentnosti u šest točaka. Njegov je cilj harmonizacija porezne i radne politike u eurozoni, uz naglasak na nužnom objedinjenju monetarne i gospodarske unije, s obzirom na krizu. 

Bivši belgijski premijer tvrdi pak da su njegovi planovi dalekosežniji. 

Filozofija pakta koji predlažu Merkel i Sarkozy po njemu nadovezuje se na postojeće gospodarske strategije u EU, poput 'Europe 2020.' i nedavno dogovorenog 'Europskog semestra'. 

Verhofstadt pak predlaže objedinjenje svih tih mjera gospodarskog upravljanja u jednu. Napominje da se plan koji zagovaraju Merkel i Sarkozy temelji na metodi koordinacije među vladama, dok se njegov plan zasniva na metodi zajednice, koja kormilo predaje u ruke Komisije a ne članica EU-a. 

Verhofstadt smatra da bi kormilo u rukama članica EU-a vodilo ravno u propast, navodeći za primjer Lisabonsku agendu za rast i radna mjesta koju nije nadzirala EK i nije primoravala zemlje članicu da ju provode. 

EK bi, kako sugerira, morala nadzirati gospodarsko usklađivanje i upravljanje, i to putem korektivnih mjera ili čak sankcija za zemlje koje ne poštuju pravila. Verhofstadt pritom ne isključuje ni mogućnost sankcija u vidu uskraćivanja sredstava iz različitih programa. 

Na sastanku 11. ožujka čelnici eurozone razmatrat će ciljeve konkurentnosti uoči summita EU-a, zakazanog za 24. i 25. ožujka, čiji je cilj postići dogovor o tom paktu, kao i o trajnom kriznom fondu.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Verhofstadt tables alternative 'competitiveness pact'