naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Irska obećala EU proračunsku disciplinu

Irska nova vlada obećala je da će se čvrsto pridržavati proračunskih ciljeva dogovorenih u sklopu 85 milijardi eura vrijednog paketa financijske pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi nagovorila europske partnere da joj blaže uvjete zaduživanja.  

Budući irski premijer Enda Kenny pod ogromnim je pritiscima da uvjeri Njemačku, najvećeg uplatitelja u europski proračun, da snizi kamatnu stopu koju Bruxelles naplaćuje vladi u Dublinu za pomoć, te da Irskoj dade više vremena za restrukturiranje bankovnog sektora prije postizanja europskog dogovora o mehanizmu za suzbijanje krize na summitu 24. i 25. ožujka. 

'Moramo popraviti porušene mostove sa svojim europskim partnerima kako bismo razvili bolje razumijevanje za naš položaj', kazao je jedan od glavnih pregovarača za Stranku rada Brendan Howlin u razgovoru za državnu tv-postaju RTE. 

'U interesu je svih, ne samo u nacionalnom interesu Irske, već i u interesu Europe i u interesu očuvanja eura, da imamo održiv put izlaska iz gospodarske rupe u kojoj se sada nalazimo'. 

Cilj je nove vlade srezati proračunski manjak sa sadašnjih gotovo 12 posto BDP-a ispod gornje dopuštene razine u EU od tri posto do 2015. Bruxelles ga je odobrio već prošle godine s obzirom na pojačane bojazni da će neuravnotežen rast onemogućiti vladi u Dublinu ispunjenje ranije postavljenog roka u 2014. 

Vlada će također biti proširena za novi portfelj čija će zadaća biti kontrola javne potrošnje i reforma javnog sektora. Taj će dužnosnik zajedno s ministrom financija i po jednim ministrom iz dvije stranke sjediti i u novoformiranom gospodarskom vijeću.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: New Irish government unlikely to play hardball at EU summits