naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Twinning projekt za unapređenje izvješćivanja o okolišu RH

Jačanje kapaciteta Agencije za zaštitu okoliša RH (AZO) za dostavu pravovremenih, ciljanih, relevantnih i pouzdanih podataka o okolišu Europskoj agenciji za okoliš (EEA) glavni je cilj twinning light projekta 'Unapređenje izvješćivanja o okolišu Republike Hrvatske' vrijednog 235.000 eura, koji je predstavljen u utorak 8. ožujka u Zagrebu.  

Šestomjesečni projekt, čija je provedba počela 7. siječnja, provodi se u suradnji s Agencijom za zaštitu okoliša Republike Austrije i uz potporu i suradnju stručnjaka Agencije za okoliš Republike Slovačke. 

Osnovi cilj projekta pružanje je potpore zaštiti okoliša u Hrvatskoj kroz jačanje kapaciteta hrvatske Agencije za zaštitu okoliša, kazala je državna tajnica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Josipa Blažević-Perušić. 

To uključuje pomoć AZO-u pri dostavi pravovremenih, ciljanih, relevantnih i pouzdanih informacija o okolišu Europskoj agenciji za okoliš (EEA) i donositeljima politika zaštite okoliša na europskoj i nacionalnoj razini te građanima, kao i podizanje profila AZO-a kao pouzdanog partnera EEA-e u obvezama koje proizlaze iz procesa pridruživanja EU-u, istaknula je. 

Projekt je vrijedan 235.000 eura, a financira se iz prve komponente nacionalnog IPA programa za 2007., dodala je. 

Ciljane skupine projekta su zaposlenici AZO-a odgovorni za izvješćivanje o okolišu u različitim sektorima, ponajprije prioritetnim područjima kao što su emisija stakleničkih plinova, kvaliteta zraka, kvaliteta voda i zaštićena područja prirode, kazala je. 

Projekt je namijenjen i institucijama koje surađuju s AZO-om na prikupljanju specifičnih informacija o okolišu i uspostavi protoka informacija, primjerice Državnom hidrometeorološkom zavodu koji prikuplja podatke o kvaliteti zraka te Državnoj geodetskoj upravi koja prikuplja prostorne podatke. 

Projekt bi, po Blažević-Perušić, trebao unaprijediti ciklus praćenja i izvješćivanja o okolišu te definirati tijek podataka između AZO-a i relevantnih, suradničkih institucija. 

Fokus će biti i na obuci djelatnika za izvješćivanje u sektoru okoliša, zatim na analizi stupnja razvoja Informacijskog sustava zaštite okoliša (ISZO) RH pri AZO-u u odnosu na potrebe Europskog informacijskog sustava za okoliš (SEIS) te jačanje profila AZO-a među relevantnim institucijama, kazala je. 

Hrvatska je po rezultatima u izvješćivanju Europske agencije za okoliš o stanju okoliša pri vrhu europskih zemalja. Po procjeni za 2009./2010., ispunila je 78 posto svojih obveza, devet posto više nego godinu dana prije, kazao je voditelj projekta s austrijske strane Johannes Mayer, istaknuvši osobito važan hrvatski doprinos prikupljanju podataka o kvaliteti mora, po čemu se Hrvatska izdvaja od ostalih mediteranskih zemalja koje ne surađuju dovoljno na tom području.

Hina