naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predstavila smjernice za smanjenje stakleničkih plinova

Europska komisija je u utorak 8. ožujka prihvatila smjernice o klimatskim promjenama koje za cilj imaju smanjenje emisije stakleničkih plinova do 2050.godine za 80 do 95 posto u odnosu na 1990. godinu.  

'Moramo sada započeti tranziciju prema konkurentom gospodarstvu s niskom razinom emisije ugljičnog dioksida. Što dulje čekamo, skuplje ćemo platiti. Zbog stalnog rasta cijene nafte, Europa svake godine plaća sve veći račun za energiju i postaje osjetljivija na cjenovne šokove. Stoga se isplati odmah započeti s postupkom tranzicije, a dobra je vijest što ne moramo čekati na nova tehnološka otkrića, nego možemo nastaviti s razvojem već dokazane tehnologije, koja danas postoji. Ove smjernice sadrže jasan i predvidiv okvir za poslovni sektor i vlade da pripreme strategiju i dugoročne investicije za gospodarstvo s niskom razinom ugljičnog dioksida', rekla je povjerenica zadužena za klimu Connie Hedegaard. 

Komisija preporučuje da EU ostvari te ciljeve uglavnom oslanjajući se na domaće mjere jer će međunarodni krediti 2050. godine za smanjenje emisije biti još manje dostupni nego danas. 

Izgradnja gospodarstva s niskom emisijom ugljičnog dioksida tražit će u sljedećih 40 godina dodatne investicije u visini od 1,5 posto BDP-a Europske unije ili 270 milijardi eura uz postojeću razinu investicija od 19 posto BDP-a. 

Te investicije bile bi vraćene djelomično ili potpuno kroz smanjenje računa za naftu i plin. Komisija procjenjuje uštede na nafti i plinu između 175 i 320 milijardi eura godišnje. 

Smanjenju emisije ugljičnog dioksida i uštedi energije trebali bi pridonijeti svi gospodarski sektori od poljoprivrede, građevinarstva do prometa. 

Investicije u čiste tehnologije, u infrastrukturu popu 'inteligentnih' električnih mreža ili u zaštitu okoliša donijet će mnogostruke koristi. Troškovi za goriva plaćani su uglavnom trećim zemljama, dok investicije stvaraju dodanu vrijednost u EU. 

 Te investicije također smanjuju ovisnost od uvoza i ranjivost na moguće naftne šokove te istodobno stvaraju novi izvor rasta, čuvaju postojeća radna mjesta i stvaraju nova. Smanjuje se onečišćenje zraka a time i zdravstveni troškovi povezani s tim. Ukupna korist od bolje kvalitete zraka mogla bi dosegnuti 88 milijardi eura godišnje 2050. godine, navodi Komisija.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Climate change: Commission sets out Roadmap for building a competitive low-carbon Europe by 2050