naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament raspravljao o Crnoj Gori

Europska unija trebala bi nagraditi napredak Crne Gore, a Podgorica bi s druge strane također trebala napraviti dodatni napor u učvršćivanju vladavine zakona, rekla je mađarska državna tajnica za europska pitanja Eniko Gyori u utorak 8. ožujka u Europskom parlamentu tijekom rasprave o rezoluciji o Crnoj Gori.  

Kako stoji na internetskoj stranici mađarskog predsjedništva, Gyori je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Crna Gora, kako je kazala, stabilizirajući čimbenik na zapadnom Balkanu, ima dobre susjedske odnose, te igra važnu ulogu u regionalnoj suradnji. Naglasila je također da je Crna Gora dobila liberalizaciju viznog režima, zaključila sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju te dobila status zemlje kandidata za ulazak u EU. 

To dokazuje da je perspektiva članstva snaga koja vuče naprijed, zbog čega bi EU trebao priznati postignuća svih zemalja koje se žele priključiti, smatra mađarska državna tajnica. 

Gyori je naglasila da za početak pristupnih pregovora Crna Gora mora učvrstiti vladavinu zakona te ojačati učinkovitost javne uprave, medijske slobode te uskladiti izborno zakonodavstvo s ustavom. 

Mađarska je ministrica kazala da Crna Gora mora jamčiti pravni status izbjeglicama iz Hrvatske, BiH i Kosova i poštovati njihova prava. Od zemlje se očekuje i nastavak borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije. 

U rezoluciji Europskog parlamenta koja bi trebala biti usvojena u srijedu pozdravlja se dodjeljivanje statusa kandidata Crnoj Gori, ali se izražava žaljenje što istovremeno nisu mogli početi pristupni pregovori. 

Dokument naglašava da pristupni pregovori ne bi trebali biti odgađani. Rezolucija na 35 stranica nabraja postignuća i nedostatke priprema za članstvo. 

Primjećuje da je crnogorski pravni sustav gotovo u potpunosti harmoniziran s europskim zakonodavstvom, ali kritizira neka kašnjenja u harmonizaciji preostalih zadaća. 

Crna Gora je aplicirala za članstvo u EU 2008., dobila status kandidata u prosincu 29010. ali EU još nije fiksirao datum početka pregovora. 

Očekuje se da će Vijeće odlučiti o tome nakon što Crna Gora u potpunosti ispuni uvjete, u smislu vladavine zakona, javne uprave i pravosuđa.(Hina) 

 

Više o tome:

Europski parlament: Enlargement: slow progress by Turkey regretted, Montenegro's candidacy welcomed