naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Knjiga 'From the Lisbon Strategy to Europe 2020' predstavljena na trećoj obljetnici RCC-a

Vijeće za regionalnu suradnju (Regional Cooperation Council - RCC) je u Sarajevu, 7. ožujka 2011. godine organiziralo panel diskusiju pod nazivom: 'Jugoistočna Europa u 2011. i dalje: zajednička vizija', kojom je obilježilo svoju treću godišnjicu postojanja.   

Vijeće je osnovano 27. veljače 2008. u Sofiji kao slijednica Pakta o stabilnosti s ciljem jačanja regionalne suradnje u jugoistočnoj Europi i ostvarivanja većeg stupnja 'vlasništva' nad suradnjom od strane samih zemalja unutar regije. Stoga je ovaj skup bio prigoda za analizu regionalne suradnje, ispunjavanja strateških dokumenata Vijeća te općenito njegove uloge unutar strategije proširenja Europske komisije za razdoblje 2010-2011. te nedavno usvojene strategije Europa 2020.  

Uvodno predavanje je održao Hido Biščević, glavni tajnik Vijeća, a nakon njega su panelisti bili Andris Kesteris, glavni savjetnik iz Opće uprave za proširenje Europske komisije, Jasminka Kronja, koautorica knjige 'Regionalne inicijative i multilateralna suradnja na Balkanu' te dr.sc. Višnja Samardžija iz Instituta za međunarodne odnose (IMO). 

Dr.sc. Višnja Samardžija je predstavila glavne zaključke knjige 'From the Lisbon Strategy to Europe 2020' koju je IMO objavio u prosincu 2010. uz potporu Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, a koju je uredila zajedno sa dr.sc. Hrvojem Butkovićem, te je u tom kontekstu analizirala važnost strategije Europe 2020 za Hrvatsku i ostale zemlje regije uključene u proces pridruživanja Europskoj uniji.  

Strategija Europa 2020  može predstavljati platformu za provođenje reformi na području ekonomskog upravljanja, ali i ostalih javnih politika u kojima zemlje regije temeljem međusobne suradnje te razmjene najboljih praksi i iskustava, mogu doprinijeti višim stopama ekonomskog rasta, istaknula je dr. Samardžija. 

Europa 2020 stoga može djelovati komplementarno cjelokupnim reformskim procesima unutar regije te se pozitivno odraziti i na proces pridruživanja Europskoj uniji. Nadalje, dr. Samardžija je naglasila da se puni potencijal strategije na regionalnoj razini može ostvariti upravo oblikovanjem regionalne razvojne agende koja bi utjelovila principe strategije Europe 2020, ali koja bi bila više prilagođena regionalnom kontekstu i potrebama jugoistočne Europe. Tako oblikovana regionalna agenda bi se fokusirala na ključna pitanja poput konkurentnosti, zapošljavanja, obrazovanja, istraživanja i inovacija, a bila bi snažno poduprta od strane već postojećih regionalnih inicijativa i aktivnosti, a u kojoj bi i Vijeće za regionalnu suradnju zasigurno imalo aktivnu ulogu.   

Sam događaj je okupio relevantne predstavnike državnih institucija Bosne i Hercegovine, predstavnike međunarodne zajednice, akademske zajednice, civilnog društva, medija i poslovne zajednice te strane diplomate kao i nacionalne koordinatore RCC-a.(Saša Čvrljak)

 

Više o tome:

Vijeće za regionalnu suradnju: Prospects for regional cooperation in South East Europe in 2011 and beyond focus of the 3rd RCC anniversary celebration