naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU uveo dodatne sankcije Libiji, traži odlazak Gadafija

Europska unija u četvrtak 10. ožujka je pooštrila sankcije protiv libijskog režima, a više ministara zemalja članica zatražilo je odlazak libijskog vođe Moamera Gadafija i početak dijaloga s oporbom.  

Europska unija dodatno je pooštrila sankcije zamrzavanjem imovine ključnim libijskim financijskim institucijama, među kojima je i libijska središnja banka i državni investicijski fond (LIA). EU je krajem prošlog mjeseca uveo embargo na oružje, zabranu izdavanja viza i zamrznuo imovinu Gadafiju i njegovim suradnicima. 

U Bruxellesu su se u četvrtak okupili ministri vanjskih poslova zemalja članica kako bi dogovorili zajedničko stajalište prema Libiji.  

'Europska unija treba poslati jasnu političku poruku da Gadafi mora otići s vlasti, a ako se to ne dogodi, EU treba jasno reći da će Libija biti potpuno izolirana, gospodarski i politički', rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi po dolasku na sastanak. 

Ministri će, između ostaloga, razgovarati o mogućem priznanju oporbenog Libijskog nacionalnog vijeća, što je Francuska već učinila. 

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe izjavio je da je Gadafi potpuno 'diskreditiran i da mora otići', a istu poruku uputio je i šef njemačke diplomacije Guido Westerwelle. 

Portugalski ministar vanjskih poslova Luis Amado, koji je u srijedu navečer u Lisabonu razgovarao s posebnim Gadafijem izaslanikom, također je rekao da međunarodna zajednica smatra da je gotovo s Gadafijevim režimom. 

'Sastao sam se izaslanikom iz Tripolija. Poruka je bila vrlo jasna. Što se tiče međunarodne zajednice, gotovo je s Gadafijevim režimom', rekao je Amado. 

Istovremeno su na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnici pozvali EU da se angažira na službenom priznanju libijske oporbe kao jedine legitimne vlasti u zemlji. 

U rezoluciji usvojenoj na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, Europski parlament poziva visoku predstavnicu EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton da 'uspostavi odnose s Libijskim nacionalnim vijećem' i 'započne proces' koji će dovesti do službenog priznanja tog tijela. 

Ashton je u srijedu, u raspravi u EP-u, odbacila tu mogućnost, ocijenivši da tu odluku mora donijeti Europsko vijeće. 

Francuska je u četvrtak objavila da Libijsko nacionalno vijeće smatra 'legitimnim predstavnikom libijskog naroda', nakon što je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy primio njegove predstavnike.Europski čelnici raspravljat će na summitu u petak u Bruxellesu o libijskoj krizi.(Hina)

 

Više o tome:

Vijeće EU: EU extends restrictive measures to key financial entities