naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Patenti: EU odobrio 'pojačanu suradnju'

Ministri Europske unije za tržišno natjecanje u četvrtak 10. ožujka su dali zeleno svjetlo proceduri 'pojačane suradnje' čiji je cilj stvoriti jedinstveni patentni sustav u Europskoj uniji, rekao je mađarski državni tajnik u ministarstvu gospodarstva Zoltan Csefalvay, na marginama ministarskog sastanka u Bruxellesu.  

U toj će proceduri sudjelovati sve države članice EU-a osim Italije i Španjolske, koje to ne žele iz jezičnih razloga, kazao je Csefalvay za MTI. 

Istaknuo je da Unija već desetljećima čeka jedinstveni sustav, te da će svi građani i poslovni svijet iz toga imati koristi. 

Csefalvay je ocijenio da je to jedno od najvećih postignuća mađarskog predsjedništva. 

Ideja o jedinstvenom patentnom sustavu u Europskoj uniji, umjesto dosadašnjih nacionalnih, potječe još iz 1970-ih. Europska komisija iznijela je prve prijedloge na tom području prije više od deset godina, 2000., no države članice EU-a nisu do sada uspjele postići dogovor. 

Procedura 'pojačane suradnje' uvedena je Lisabonskim ugovorom, a omogućuje manjoj skupini država članica da razvijaju suradnju u nekom pitanju u kojem nije moguće postići dogovor svih članica. 

Procedura je do sada pokrenuta u samo jednom pitanju, razvodima bračnih parova različitih državljanstava, čije pojednostavljenje želi 14 država članica. 

Španjolska i Italija protive se jedinstvenom patentnom sustavu jer smatraju da bi njihovi jezici pritom bili diskriminirani. 

Europska komisija trebala bi 30. ožujka iznijeti zakonske prijedloge za provedbu dogovora, navodi France presse. 

Povjerenik zadužen za to pitanje, Francuz Michel Barnier, rekao je da će se prijedlog temeljiti na zadnjem kompromisnom prijedlogu država članica koji predviđa uporabu triju jezika - engleskog, francuskog i njemačkog.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Mađarsko EU predsjedništvo: Green light for the unitary patent
  • EUobserver: EU goes ahead on joint patent, without Spain and Italy