naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Velika Britanija ne želi radnike iz pristupajućih zemalja

Velika Britanija neće ponoviti 'pogrešku' kada je milijunima državljana novih članica EU-a odmah dopustila pristup svojem tržištu rada, poručio je u četvrtak 10. ožujka britanski ministar za imigraciju Damian Green.  

Green je u razgovoru za britanski list 'Mail Online' kazao da će Velika Britanija uvesti 'najstroža moguća ograničenja', obično sedmogodišnju zabranu zapošljavanja, za države koje nastoje ući u Europsku uniju - Hrvatsku, Tursku, Island, Makedoniju i Crnu Goru. 

Britanska laburistička vlada odlučila je 2004., kada je u EU ušlo osam istočnoeuropskih država, da će njihovim građanima ograničiti pristup samo socijalnim naknadama. 

Gotovo sve ostale stare države članice, osim Irske i Švedske, nisu im otvorile svoja tržišta rada. 

Zbog toga je u Veliku Britaniju došao gotovo milijun Poljaka, dok su laburisti očekivali 13.000 imigranata na godinu. 

'Ova vlada zauzet će se za stroge kontrole kako bi radnicima iz novih država članica spriječila pristup našem tržištu rada. Nećemo ponoviti pogrešku iz prošlosti, rekao je Green. 

'Ni u čijem interesu nije još jedan neplanirani val izvana. Moramo zaštititi interese britanskih radnika', rekao je. 

Europski zakoni dopuštaju državama članicama da zatvore svoja tržišta rada radnicima iz pristupajućih zemalja na najviše sedam godina. 

Green je to izjavio nakon što je britanska vlada potvrdila da će useljenici iz novih država članica, koje su u EU ušle 2004., od svibnja imati pravo na socijalne naknade. Dužnosnici procjenjuju da bi čak 100.000 useljenika moglo dobiti nekoliko desetaka milijuna funti.  

Hina