naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Održani prvi izravni pregovori između Srbije i Kosova

U Bruxellesu su u utorak 8. i srijedu 9. ožujka pod pokroviteljstvom Europske unije održani izravni pregovori između Srbije i Kosova, po prvi put nakon osamostaljenja Kosova 2008. godine.  

Delegaciju Srbije predvodio je ministar vanjskih poslova Borislav Stefanović, a Kosova zamjenica premjera Edita Tahiri.  

Na sastanku se, između ostalog, raspravljalo o vladavini prava, slobodi kretanja i regionalnoj suradnji. Cilj pregovora nije bio samo uspostavljanje boljih međudržavnih odnosa, već i poboljšanje sveukupne suradnje na Jugoistoku Europe, kao i težnja svih zemalja bivše Jugoslavije prema članstvu Europskoj Uniji.  

Radni su sastanci održavani u uredu Roberta Coopera, specijalnog savjetnika europske diplomatske službe, koji je predsjedavao bilateralnim sastancima i ustanovio dnevni red.   

Catherine Ashton, visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost koja je sudjelovala uz Coopera na sastancima, izjavila je kako su se sastanci održavali bez izravnog referiranja na status Kosova prema rezoluciji Ujedinjenih naroda. Također je istaknula kako je daljnji razvoj dijaloga između te dvije zemlje bitan ne samo Srbiji i Kosovu, već i Europskoj uniji radi njezine politike i perspektive prema toj regiji.  

Predstavnici Kosova i Srbije također su se ogradili od pitanja statusa Kosova, ističući kako se razgovori odnose isključivo na pitanja tehničke prirode (telekomunikacije, pitanja katastra, zračni promet i carinska pitanja). 

Nakon dva dana dijaloga, ministar Stefanović objavio je kako su obje strane optimistične i zadovoljne ishodom razgovora. 'Ovaj dijalog ne zahtijeva da i jedna strana napusti svoje viđenje pitanja statusa, nego kako riješiti konkretne probleme' rekao je novinarima Stefanović.  

Edita Tahiri, čelnica Kosovske strane također je bila zadovoljna ishodom dijaloga, rekavši kako je dobar napredak učinjen, no kako ne može još reći koliko je on velik.

Najveći uspjeh, smatraju analitičari,  je činjenica da su se čelnici dvaju država sastali i da su započeti bilateralni razgovori koji će dovesti do poboljšanja odnosa. Nitko ne očekuje bilo koji drugi ishod u prvom krugu dijaloga, izjavili su čelnici Europske komisije.(IK)