naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pusić i Mimica: RH može završiti pregovore do lipnja

Hrvatska može završiti pregovore s Europskom unijom do kraja lipnja, izjavili su u ponedjeljak 14. ožujka u Zagrebu predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Neven Mimica, nakon sastanka s izaslanstvom Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta na čelu s izvjestiteljem EP-a za Hrvatsku Hannesom Swobodom.  

Pusić je rekla u izjavi za novinare da su pred Hrvatskom dvije vrste posla: jedan vezan za reformu i poteze tehničke prirode koje treba odraditi do lipnja, odnosno do konca svibnja, a drugi je politički posao. 

'Što se tiče ispunjavanja uvjeta, po mom mišljenju ima četiri konkretne operativne stvari koje treba napraviti i to se može napraviti i apsolutno se može pokazati rezultat. To se sve odnosi na poglavlje Pravosuđe i temeljna prava i to se može bez daljnjega odraditi u idućih mjesec dana i imati sve spremno za zatvaranje što se tiče formalnih uvjeta', istaknula je Pusić. 

Istodobno, predsjednica vlade i predsjednik države, uz pomoć svih ostalih, trebaju odraditi razgovore sa zemljama članicama i angažirati se da i ta politička odluka bude konačna, kazala je. 

'Moje je mišljenje da tu ima jedan izrazito mali broj zemalja koje još imaju dvojbi oko toga možemo li mi završiti pregovore u lipnju. Međutim, mislim da je svima jasno da nema ničega što mi ne bi mogli završiti što se uvjeta tiče do lipnja, a mogli bi eventualno do listopada, jer samo se ta dva datuma spominju', rekla je Pusić. 

Mimica smatra da niti jednoj relevantnoj političkoj stranci u Hrvatskoj nije u interesu da se pregovori oduže na jesen. Po njegovim riječima, oporba ima svoj dio posla da stvara i održava atmosferu političkog konsenzusa o europskim pitanjima koju je inicirala i u kojoj je sudjelovala. 

'Mislim da dobra vlada, dobar pregovarački tim, dobra ministarstva, ovih par koraka, možda i velikih, ali jednostavno ih mogu i moraju napraviti u nekoliko mjeseci koji su pred nama', rekao je Mimica novinarima. Kazao je da i europski parlamentarci drže da je to moguće, da je to 'težak zadatak, ali još uvijek moguć zadatak'.  

Također je rekao kako treba naći pravu ravnotežu kako predstojeći izbori u Hrvatskoj ne bi negativno utjecali na referendum te da se stoga moraju održati prije referenduma da se ne bi dogodilo da građani na referendumu za članstvo u EU izjašnjavaju o aktualnoj vladi. 

Swoboda u Saboru nije davao izjave, ali je ranije nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor ponovno istaknuo kako je važno da hrvatski građani vide glavni cilj, a to je pristupanje Europskoj uniji. 

'Ne želim se miješati u unutarnje poslove Hrvatske i ne želim se miješati u pitanje izbora ali želim da svi vide pravi krajnji cilj a to je pristupanje Hrvatske Europskoj uniji', rekao je Swoboda nakon susreta s Jadrankom Kosor. 

Hrvatska je premijerka ponovila da je u razgovoru sa Swobodom 'izrazila želju da pregovori završe do kraja lipnja', a najavila je i skoro zatvaranje nekih poglavlja.  

Josip Friščić, predsjednik HSS-a, izjavio je u Saboru da još od nikoga nije čuo mišljenje da je nemoguće završiti pregovore do lipnja ili da je protiv toga.  

Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, smatra da ako se pregovori ne završe do kraja lipnja da se ništa povijesno neće dogoditi, da će u tom slučaju neka nova vlada završiti pregovore i organizirati referendum.  

Hina