naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europljani se smatraju tolerantnima, a protive se imigraciji

Europljani se rado smatraju liberalnima i tolerantnima, ali se u isto vrijeme protive imigraciji, osobito iz zemalja izvan EU-a, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja provedeno u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i Španjolskoj.  

Većina ispitanika, kako prenose europski mediji, izjavila je da vjeruje u europske vrijednosti otvorenosti i liberalizma, kao i da općenito podržavaju pravo ljudi da se sele unutar EU-a u potrazi za poslom.  

No velik ih se broj protivi imigrantima iz zemalja izvan EU-a. Po istraživanju, četvrtina Europljana smatra to najvećom ili drugom najvećom prijetnjom europskoj budućnosti. 

Imigrantima se najviše protive Britanci. Imigrantima iz zemalja izvan EU-a protivi ih se 47 posto, polovica jako, a protivnika migrantima iz EU-a također je više od njihovih pristaša. 

Useljenicima izvan EU-a protivi se i 39 posto Španjolaca i Francuza te 37 posto Nijemaca. 

Jedino Poljaci podržavaju imigraciju, njih 46 posto, dok ih se četvrtina protivi. 

Istraživanje je naručio The Guardian, a proveo ga je ICM od 24. veljače do 8. travnja na 5.000 europskih građana u pet država članica. 

Osim straha od imigracije, u tim zemljama prevladavaju i nepovjerenje u njihove vlade te zabrinutost zbog radnih mjesta i budućnosti gospodarstva.(Hina)  

 

Više o tome:

EUobserver: Europeans say they are tolerant, but oppose immigration