naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija: nova pravila za podjelu imovine međunarodnih parova

Europska komisija je u srijedu 16. ožujka predložila zajednička pravila na razini Europske unije koja bi trebala olakšati podjelu imovine pri razvodima brakova kada supružnici imaju različita državljanstva ili kada imaju imovinu u nekoj trećoj zemlji.  

Prema podacima Europske komisije u Europi ima 16 milijuna međunarodnih brakova. Kada takav brak prestane, zbog razvoda ili smrti jednog od supružnika, često nastaju problemi kod podjele imovine zbog različitih pravila među zemljama članicama Europske unije. Građani u takvim slučajevima gube dosta vremena i novca kako bi otkrili koje zakonodavstvo primijeniti i koja je država nadležna za to.  

'Smrt supružnika ili razvod uvijek predstavljaju iskušenje za svakoga. Stoga treba izbjeći da se ljudi dodatno opterećuju administrativnim postupcima ili pravnim komplikacijama zbog čega gube vrijeme i novac', izjavila je povjerenica za pravosuđe Viviane Reding. 

'Zato nam trebaju jasna pravila kako podijeliti zajedničku imovinu u slučaju razvoda ili smrti jednog od supružnika. Današnji prijedlozi unose pravnu jasnoću i pojednostavljuju komplicirana pravila o podjeli zajedničke imovine bez obzira gdje žive u Europskoj uniji', dodaje povjerenica. 

Komisija je predložila dvije uredbe. Jedna se odnosi na bračne parove, a druga na registrirana partnerstva. Brak je pravna institucija priznata u svim državama članicama. U pet država dopušten je brak između osoba istoga spola (u Nizozemskoj od 2001., u Belgiji od 2003., Španjolskoj od 2005, Švedskoj od 2009. i Portugalu 2010. godine).  

Registrirana partnerstva su novija pojava koja su ozakonjena u 14 država članica, a od tih 14 zemalja u Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu i Nizozemskoj dopuštena su registrirana partnerstva između osoba istoga spola. 

Prijedlozi Komisije ne idu za tim da usklade postojeća zakonodavstva zemalja članica, nego se njima nastoji pojednostaviti rješavanje materijalnih prava supružnika i partnera. 

'Mi želimo izgraditi mostove između različitih sustava koji postoje u Europi, kako bi olakšali život međunarodnim parovima. Ne ne želimo jednoobrazna pravila u području u kojem su socijalne i pravne tradicije vrlo različite i to će ostati još zadugo', ističe povjerenica Reding.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission proposes clearer property rights for Europe's 16 million international couples