naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Japanska nuklearna kriza podiže cijene dozvola za emisije CO2 u Europi

Početkom tjedna cijene dozvola za emisiju ugljičnih plinova u Europskoj uniji dosegnule su najvišu razinu u dvije godine, pod utjecajem probuđene svijesti i promišljanja budućnosti nuklearne industrije nakon događaja u Japanu, prenose u srijedu 16. ožujka europski mediji.  

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da će planovi o produžetku radnog vijeka njemačkih nuklearki biti obustavljeni najmanje tri mjeseca kako bi se utvrdilo koliko su zaista sigurne. Švicarska je pak odbacila planove o gradnji novih nuklearnih reaktora. 

U ponedjeljak su u vrijeme zatvaranja londonskog tržišta ICE Futures Europe cijene dozvola za emisije ugljičnih plinova u sklopu europske sheme trgovanja porasle za 5,5 posto i iznosile su 16,60 eura po toni. 

Shema prodaje dozvola ključan je element europskih napora da se smanje emisije CO2 u idućih deset godina za 20 posto u odnosu na razine iz 1990. 

Analitičari upozoravaju da bi svako udaljavanje od relativno ekološki čiste nuklearne energije moglo dovesti u pitanje ispunjenje tih ciljeva. 

'Europske vlade htjet će znati što se zaista dogodilo u Japanu i potom razmotriti tu spoznaju u svjetlu planova za gradnju novih nuklearski i stanja u postojećima', ističe analitičar Citigroupa u Londonu Peter Atherton, u komentaru za Bloomberg News.  

'Taj će proces potrajati i sada je veliko pitanje što sve to znači za europske energetske ciljeve i hoće li političari imati snage ustrajati na njima'. 

Ako njemačka vlada odustane od produljenja radnog vijeka elektrana, potražnja za dozvolama porast će u razdoblju do 2020. za dodatnih 700 milijuna tona, procjenjuje analitičar UniCredita Heiko Siemann. 

Hina