naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Odbor EP-a žali što Makedonija još nije započela pregovore

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta prihvatio je u srijedu 16. ožujka u Bruxellesu nacrt rezolucije o napretku Makedoniju u kojem izrazio žaljenje što ta zemlja još nije otvorila pristupne pregovore zbog prijepora s Grčkom unatoč preporuci Europske komisije.  

U prijedlogu koji je izglasan velikom većinom glasova, 'izražava se žaljenje što Vijeće nije donijelo odluku o otvaranju pristupnih pregovora kao što je to preporučila Europska komisija drugu godinu zaredom'. 

Makedonija ima kandidatski status od prosinca 2005. ali još uvijek nije dobila datum za početak pregovora zbog neriješenog problema s Grčkom oko imena zemlje. Zbog toga problema, u međunarodnim forumima ta zemlja nastupa pod imenomm Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, a ne pod svojim ustavnim imenom Republika Makedonija. 

U prihvaćenom tekstu se izražava 'duboko žaljenje što prijepor oko imena i dalje blokira put te zemlje prema Europskoj uniji', te osuđuje uporaba 'povijesnih argumenata u sadašnjoj raspravi'. 

Prije glasovanja, u raspravi je sudjelovao i zamjenik makedonskog premijera Vasko Naumovski, koji je rekao da Makedonija traži održivo rješenje za spor oko imena, ali je istaknuo da konačno rješenje ne smije biti na štetu nacionalnog identiteta i dostojanstva obiju zemalja. 

'Ovo pitanje ugrožava naše strateške i nacionalne prioritete i stoga smo odlučni riješiti to pitanje u pregovorima pod pokroviteljstvom UN-a i kroz bilateralne sastanke s našim prijateljima u Grčkoj kako bismo postigli rješenje prihvatljivo za obje zemlje i oba naroda. Rješenje koje neće biti na štetu identiteta ili dostojanstva nijedne zemlje', rekao je Naumovski. 

U prijedlog rezolucije, zastupnici su izrazili zabrinutost zbog rasta napetosti između makedonske i albanske etničke zajednice u zemlji te zbog nedostatka političke kulture. Također su pozvali oporbene stranke da 'prestanu s bojkotom nacionalnog parlamenta i da nastave dijalog unutar institucija'. 

Parlamentarni izvjestitelj za Makedoniju, slovenski zastupnik Zoran Thaler pozvao je makedonske vlasti da izrade jasan plan integracije zemlje u Europsku uniju i istaknuo potrebu za političkim dijalogom, upostavom neovisnog pravosuđa i medijskih sloboda. 

Prihvaćeni prijedlog upućuje se na plenarnu sjednicu Europskog parlamenta koji će o tome glasovati početkom travnja. Rezolucija Europskog parlamenta nisu pravno obvezujući dokumenti.(Hina) 

 

Više o tome:

Europski parlament: MEPs urge start of accession talks with Former Yugoslav Republic of Macedonia