naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predložila jedinstvenu poreznu osnovicu za kompanije, jedinstvene stope nisu u planu

Europska komisija predstavila je u srijedu 16. ožujka prijedlog uvođenja jedinstvene osnovice poreza za kompanije u Europskoj uniji, čiji je cilj smanjiti birokraciju i potaknuti prekogranično poslovanje.  

U planu EK nije uvođenje jedinstvene stope poreza na dobit kompanija unutar EU-a, pa će njihovo utvrđivanje ostati i dalje u nadležnosti pojedinih zemalja članica.  

'Zajednička konsolidirana osnovica poreza na dobit nema nikakve veze sa stopama poreza i Komisija nema u planu harmonizaciju korporativnih poreznih stopa zemalja članica', navodi EK u bilješci objavljenoj uz navedeni prijedlog. 

Iz Komisije dalje pojašnjavaju da će time kompanijama koje posluju u više zemalja EU-a biti omogućeno da predaju samo jedan zahtjev za povrat poreza za sve aktivnosti unutar Unije. Time bi se smanjila birokracija i potaknulo prekogranično trgovanje, dodaje EK. 

Pri izračunu točnog iznosa oporezive dobiti koju kompanija mora platiti u svakoj zemlji članici EU-a u kojoj posluje koristila bi se jedinstvena formula, dok bi se nacionalnim vlastima ostavile slobodne ruke za utvrđivanje visine poreznih stopa. 

Predloženi sustav omogućio bi konsolidaciju financijskog rezultata, što znači da bi dobit koju kompanija ostvaruje u jednoj zemlji i na nju mora platiti porez mogla biti umanjena za njezine gubitke ostvarene u nekoj drugoj zemlji članici. 

Tim propisom izbjeglo bi se prekomjerno oporezivanje, uz godišnje uštede kompanijama u visini procijenjenih 1,3 milijardi eura, kažu dalje u Komisiji.  

Europski povjerenik za poreze Algirdas Šemeta kazao je da bi novi sustav kompanijama smanjio godišnje troškove povezane s prilagodbom poreznim propisima za 700 milijuna eura.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: European corporate tax base: making business easier and cheaper