naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Nacionalni odbor o ribarstvu i pravosuđu

Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU-om raspravljao je na zatvorenoj sjednici u četvrtak 17. ožujka o pregovaračkim poglavljima Ribarstvo i Pravosuđe i temeljna prava, rekla je predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić u izjavi za novinare nakon sjednice.  

Odbor je raspravljao o promjenama u zahtjevima vezano za poglavlje Ribarstvo od kojih su neki hrvatski zahtjevi Europskoj komisiji bili prihvatljivi, a neki su odbijeni, odnosno, kako je rekla Pusić, neki su zbog toga promijenjeni. 

'Nacionalni odbor je raspravio i odobrio te promjene i u ovom trenutku ima tri pregovaračka poglavlja, od onih 6 sadržajnih, spremna za zatvaranje. To su ribarstvo, poljoprivreda i regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata', kazala je Pusić. 

Sjednici je nazočio veliki broj članova pregovaračke skupine za ribarstvo koji su izvjestili Odbor o stanju u tom pregovaračkom poglavlju. 

'Dogovoreno je da se od 55 tradicionalnih alata koji se u Hrvatskoj koriste u ribarstvu samo četiri vrste alata neće moći koristiti. Radi se o priobalnim različitim vrstama koča... i od te četiri, tri se uglavnom više ne koriste iako su sastavni dio tradicionalnih alata, a jedna se do sada koristila. Tu postoji odgoda od pet godina', kazala je Pusić. 

Što se tiče plave ribe, 'sve je u redu i u skladu je s onim što je hrvatska strana tražila'.  

Druga tema sjednice bilo je poglavlje Pravosuđe i temeljna prava 'zato što se po svemu u ovome trenutku čini... da je to naše ključno i sporno poglavlje i da u tom području postoji određena mogućnost da zbog primjedbi ne uspijemo zaključiti pregovore 21. lipnja kada je naša zadnja međuvladina konferencija u ovom polugodištu'.  

Dogovoren je niz aktivnosti u tom području, a Pusić je rekla da je s tim u vezi kao predsjednica Nacionalnog odbora napisala promemoriju hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću i premijerki Jadranki Kosor.  

Istaknula je važnost političko-diplomatske aktivnosti na najvišoj razini na kraju pregovora rekavši da su predsjednik države i predsjednica vlade ključne figure što se tiče političko-diplomatskog dijela. 

'Očito je da je... uz reformsko-organizacijski posao, na koji se odnose mjerila, članstvo u EU i politička tema. Politika je također posao, pa kao što treba odraditi ispunjavanje mjerila tako treba odraditi i diplomatsko politički posao, po mom mišljenju na najvišoj razini'.  

Na pitanje novinara o mogućnosti da se pregovori završe tek najesen, Pusić je rekla da postoje takvi signali i mogućnost da se umjesto u lipnju pregovori zaključe u listopadu. 

Hina